Na návštěvu byste se měli dobře připravit. Může ji zkazit i díra v ponožce

22. červen 2022

Než odejdete z domova na návštěvu, zkontrolujte si, zda nemáte děravé ponožky.

I když se na návštěvě podle pravidel etikety správně nezouvá, budeme tak pravděpodobně činit, protože je to tak u nás prostě zvykem.

Když se pak zujeme a z ponožky se nám vyklube palec, je to opravdu ošemetný trapas. Zvlášť, pokud nejsme u kamarádů, ale přijali jsme pozvání k šéfovi nebo k obchodnímu partnerovi.

Pokud taková situace nastane, straší nás ve vzpomínkách i mnoho let.

Jestli mi chcete říct, že byste si nikdy děravé ponožky na nohy nevzali, tak se vám sice pokusím uvěřit, ale budu o tom docela pochybovat. Uhlídat to každý den je prakticky nemožné. Světové celebrity, které bulvár nachytal, by mohly vyprávět.

Příkladem může být třeba bývalý ředitel světové banky Paul Wolfowitz, kterému z natržených ponožek kdysi vykoukly prsty při návštěvě turecké mešity. Takhle dopadají chlapi, co žijí bez ženy.

Když tedy půjdeme někam na návštěvu, raději si vezměme ponožky nové. Pokud budou hostitelé trvat na tom, že se musíme zout, neměli bychom je na chybu upozorňovat.

Pozor taky u doktora, u masérky či, i při jiných příležitostech. Nikdy nevíme, kdy budou muset jít topánky dolů.

Rozloučil bych se aforismem z Hegelova soukromého zápisníku, který zní: „Zalátaná ponožka je lepší než děravá, ne v případě sebevědomí.“ Jak je vidět, byl to velký filosof. A to sebevědomí neztratíme právě tím, že si ponožky zkontrolujeme.

autor: Milan Knotek
Spustit audio