Na Mostecku chybějí pěstouni. Sociální pracovníci je musí dětem hledat v jiných krajích

10. leden 2022 14:43

Na Mostecku scházejí pěstouni. Sociální pracovníci tam přitom ročně musí najít náhradní péči pro desítky dětí.

Mostecko je s počtem sociálně vyloučených lokalit jedním z míst, kde musí úředníci řešit umísťování dětí do náhradní péče velmi často. Své o tom ví například v Litvínově.

„Co víme přesně, jsou čísla počtu umístěných dětí v ústavních zařízeních, a těch máme víc než sto. Už předtím jsme vnímali nedostatek profesionálních pěstounů, kteří nám zajišťují péči o malé děti, a o to více nás to teď bude bolet,“ říká vedoucí odboru sociálních věcí a školství Veronika Knoblochová.

A tak vozí děti z Litvínova k nejbližším pěstounům. „Už ke konci minulého roku veškeré děti, které jsme museli tímto způsobem zajišťovat, šly mimo Ústecký kraj. Poslední dítě, které jsme tímto způsobem umístili, šlo až někam k Brnu,“ popisuje vedoucí oddělení sociálně právní ochrany dětí v Litvínova Monika Lecková.

Pěstouni na druhém konci republiky jsou velkou komplikací pro biologické rodiče

Pěstounská péče je dočasná. Hlavním úkolem je vrátit dítě do jeho původní rodiny. To znamená, kromě práce sociálních pracovníků se samotnou rodinou, i zajištění styku mezi dítětem a jeho biologickými rodiči.

Dojíždění z Litvínova na Moravu je ale pro většinu sociálně slabých rodin velmi komplikované. „V tu chvíli nejsou rodiče až tak schopni to dítě kontaktovat, ani ty samotné pěstouny – nemají na to finanční prostředky, je to pro ně hodně obtížné,“ potvrzuje Monika Lecková.

S umísťováním dětí mimo Ústecký kraj počítají i v Mostě. „Pravděpodobně budeme děti více umisťovat v rámci republiky. Problém to může být pro případnou sanaci biologické rodiny, protože o to by nám mělo jít prioritně, aby dítě mohlo vyrůstat ve své rodině,“ doplňuje vedoucí tamního oddělení sociálně právní ochrany dětí Alexandra Hynešová.

Nedostatek pěstounů na Mostecku může uškodit právě dětem, které potřebují náhradní péči.

„Může se stát, že o to déle bude muset to dítě zůstat v rodině, která není úplně funkční a myslím si, že to není v zájmu dítěte,“ myslí si Jana Baborová z mostecké Diakonie, která nové pěstouny vzdělává.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související