Na mnoha místech v Ústeckém kraji je málo podzemní vody. Někde už vysychají studny

22. březen 2022 14:17

Na většině území Česka je sucho. Několik týdnů už nepršelo a sněžilo pouze místy na horách. Hladiny podzemních vod jsou proto pod běžným průměrem. Zásoba vody se podle hydrologů stále nedoplnila, a to ani z tajícího sněhu.

Sucho hlásí například obce v Českém středohoří

Nedostatek vody se projevuje například v půdě. V Záhoří v Českém středohoří už také začaly vysychat studny.

„Když jsme se sem nastěhovali, tak ta voda tady byla všude. Tady byly všude prameniště, bylo to i zaevidované v katastru. Oni nám psali, že jsou prameniště tady, ale tady už nic není – všechno se to šoupe níž,“ ukazuje Jitka Soorová na svou zahradu a na nedávno vyschlý pramen.

S rodinou tu bydlí 17 let a takové sucho nepamatuje. Úbytek vody je znát i na množství vody ve studni.

„Už v březnu, kdy má být až třímetrový sloupec vody, tak je jen metr. Což je teda šílený – my jsme se tam dlouho nekoukali,“ konstatuje Jitka Soorová.

Podle ní ale nejsou jediní, kdo řeší pokles hlavního zdroje vody. „Za Radovesecemi, v Milešově, tak tam mají také problémy s vodou. Na druhé straně Kletečné, u Prackovic, také,“ vypočítává.

Úbytek pramenů potvrzuje i hydrolog Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem Jan Šrejber.

„Z historického hlediska pramenů ubývá. Nemusí to nutně znamenat klimatickou změnu nebo výrazné sucho. Některé prameny mizí například i zásahem člověka,“ vysvětluje Šrejber.

Zájem o nové studny neustále roste

Hladina podzemních vod je ale v Ústeckém kraji na mnoha místech stále podprůměrná, někde dokonce silně pod normálem. Mizící voda ze studní je toho podle hydrogeologa Jiřího Starého jasným důkazem. „Tam se opravdu jedná o skutečnost, že dochází k zaklesnutí hladiny mělké podzemní vody, toho prvního kolektoru, té takzvané první zvodně,“ dodává.

Přestože byly poslední dva roky srážkově průměrné, voda se v podzemí nestihla doplnit. Lidé proto chtějí nové, hlubší studny. V náročném podloží jako je České středohoří ale stojí podle Jiřího Starého taková studna až dvojnásobek.

„Pokud jdeme na 30metrový vrt v těžkých podmínkách, tak to vyleze až na 160 000 korun,“ upozorňuje Jiří Starý.

Ročně v Ústeckém kraji přibyde téměř 100 nových studní. A zájem o ně neustále roste.

Spustit audio

Související