Na Labe se vrátila lodní doprava. Plavidla z loděnic po měsících čekání konečně putují k zákazníkům

31. leden 2019

Na Labe se opět vrátila lodní doprava. Díky srážkám, které zvedly hladinu řeky, mohou rejdaři a výrobci lodí opět na vodu. V děčínských loděnicích tak zákazníkům už odeslali všechny čekající plavidla. Z Lovosic odpluje hotový tanker do Holandska příští týden.

Ve výrobní hale lovosické loděnice se právě pracuje na remorkéru.

„Už se začíná částečně natírat, tady, po mé pravé ruce, stavíme hliníkovou nástavbu a vedle, místo lodi, která už odplula, začneme připravovat sekce pro chemický tanker. Ten by měl být hotový do července 2019,“ říká Pavel Hvězda, ředitel firmy České přístavy.

Loděnici se začíná pomalu dařit. Momentálně v ní pracuje kolem 50 dělníků.

To, že díky vyšší hladině Labe mohou teď rejdaři jezdit, potvrzuje i Lukáš Hradský z Evropské vodní dopravy.

„Podmínky na Labi jsou poměrně příznivé. Zatím se se zákazníky daří domluvit tak, abychom měli co nakládat,“ komentuje aktuální situaci. Zákazníci jsou ale podle něj kvůli dlouhému suchu nedůvěřiví.

Rejdaři netrpělivě sledují dění kolem plánovaného vodního díla na Labi – to se ale opět zdržuje kvůli rozhodnutí správy národního parku České Švýcarsko, ve které se uvádí, že není možné nahradit vzácné bahenní náplavy, které by stavba jezu zničila.

Ministerstvo životního prostředí teď čeká na vyjádření Evropské komise, zda je možné jednat o kompenzaci vzácných náplav na Labi v Německu.

„Mám termín do 31. března 2019 na to, abych řekl, jak v této věci dále postupovat,“ shrnul ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Výstavbu vodního díla na Labi u Děčína loni vláda označila svým usnesením za veřejný zájem. Toto usnesení teď chtějí zrušit ekologičtí aktivisté, kteří se v těchto dnech obrátili na městský soud v Praze.

autor: dap
Spustit audio

Související