Na Kvádrberku v Děčíně se rozléhá hluk bagrů. Stavební firma tam opravuje podemleté stezky

15. březen 2023 14:14

Stavební firma v těchto dnech opravuje dvě stezky v lesoparku pod Kvádrberkem v Děčíně. Místo je oblíbenou procházkovou trasou pejskařů i místních lidí

Město postupně lesopark zvelebuje – v minulosti už nechalo odbahnit malé jezírko a vznikla tu i venkovní posilovna. Brzy nechá radnice zrekonstruovat i žulový památník Franze Schuberta, který stojí na rozcestí lesních stezek.

„No, ty schody jsou docela katastrofální. A pak tady, kde praskla ta zem, byl takový hluboký rygol, a to bylo opravdu nebezpečné“ shrnuje paní Jaroslava, která v lesoparku pravidelně venčí svého psa.

„Támhle, jak je kolega, tak ta cesta zhruba u toho plotu končí. Opravuje se nějaká zbytková plocha, jako náběh na Lužickou ulici – to je ta jedna cesta,“ popisuje stavbyvedoucí Zdeněk Liebel.

Přitom míří s redaktorkou Českého rozhlasu ke druhé stavbě. „Ta druhá je zhruba dvakrát větší, v kopci, takže je trochu složitější se dostat na místo jak s materiálem, tak pak ten vytěžený materiál odvážet,“ dodává Liebel.

Město se snaží Kvádrberk zatraktivnit už delší dobu

Stavební firma bude se dvěma stezkami v lesoparku hotová během dvou měsíců, město jejich opravy zaplatí z participativního rozpočtu. „Odhad ceny byl 1,8 milionu korun, nicméně tu zakázku se podařilo vysoutěžit za 1,3 milionu korun,“ dodává mluvčí města Luděk Stínil.

Město už do zvelebení lesoparku na Kvádrberku nějaké peníze investovalo – opravilo několik laviček, řadu stezek a v roce 2017 tam nechalo upravit a vyznačit čtyři běžecké trasy.

Spustit audio

Související