Na kolo do Českého Švýcarska? Nově tam můžete jet i cyklobusem z České Lípy

Nový autobus jezdí od soboty z České Lípy do Jetřichovic. Linkou s číslem 469 se můžou cestující svézt o víkendech od května do konce září. Autobus pojme až 30 jízdních kol.

Autobus jede z České Lípy do Jetřichovic přes Sloup v Čechách, Nový Bor, Polevsko, Českou a Srbskou Kamenici. Z České Lípy vyjíždí dvakrát denně, v 8 a ve 14 hodin. Z Jetřichovic se vrací v 10:15 a v 16:15. Podrobný jízdní řád najdete na stránkách iidol.cz.

Cyklistika - jedna z forem trávení volného času

Na trase nové linky si jí pochvalují. Zeptali jsme se v České Kamenici. „My budeme mít vůbec poprvé v novodobé historii přímé spojení se srdcem národního parku, s Jetřichovicemi. To je obrovská výhoda pro rozvoj turistického ruchu v širším regionu i v našem městě. Zároveň si myslím, že je to krok napřed k rozvoji šetrné turistiky,“ uvedl nezávislý starosta města Jan Papajanovský.

Turistický ruch v národním parku se pozvolna rozbíhá. V provozu už je například venkovní terasa a kiosek s občerstvením v areálu Pravčické brány u obce Hřensko. Přírodní památka je největší přirozenou skalní branou na evropském kontinentu a jednou z největších atrakcí Českého Švýcarska. Pro návštěvníky tam ale letos zdražilo vstupné.

Pravčická brána, národní přírodní památka, Národní park České Švýcarsko, výletní zámeček Sokolí hnízdo (ilustrační foto)(ilustrační foto)

„Ze sedmdesáti pěti korun za dospělého na devadesát pět, u toho sníženého vstupného je to z pětadvaceti na třicet. To se týká studentů, důchodců a dětí. Děti do šesti let u nás neplatí. My jsme otevření denně od deseti do osmnácti hodin,“ sdělila provozní Karla Jiráková.

autoři: dap , reČRoL
Spustit audio

Související