Na Jiném dni lounských spolků a organizací se ochutnávalo, bavilo, soutěžilo nebo tancovalo

22. září 2013

Spolky, organizace i jednotlivci se dobrovolně rozhodli, že si udělají v areálu Výstaviště v Lounech tak trochu jiný den. Jiný den je i název akce, na které se včera snažili členové různých lounských spolků ukázat, co dovedou. Vše organizovala lounská městská knihovna.

„Představte si den, kdy se s naprosto nulovým rozpočtem sejdou lounské spolky, organizace, mladí, staří, nemocní a zdraví a udělají si zábavu sami pro sebe,“ popsala poslání Jiného dne organizátorka a ředitelka Městské knihovny v Lounech Dagmar Kučerová.

Na lounském výstavišti se sešlo asi 20 spolků od kynologů, příznivců čaje, přes spolek dam a dívek, až po malé i velké cvičitele aerobiku nebo provazolezce. Všichni předváděli, co umí a mají rádi. Hospodyňky se mohly přihlásit do soutěže o nejlepší domácí marmeládu.

Městská knihovna kromě knižního bazaru pořádala i dobročinný bazar. Každý, kdo si něco zakoupil, přispěl na sdružení Lounští lounským a dostal i dárek.

„Tak nás napadlo, že v dnešní době, když máme kliku, tak máme kliku. Takže kdo si u nás něco koupí, dostane kliku a už jednou napořád má kliku,“ říká jedna z knihovnic.

Kousek dál předváděli své umění mladí barmani Marek a Martin z žatecké hotelové školy.

„Předvádíme tady improvizovanou barmanskou show, s kterou vystupujeme po různých barmanských akcích, jako jsou maturitní plesy nebo svatby. Tady jsme pozvaní z vlastní vůle, jsme tu už druhý rok,“ říká Marek Tubeč.

Nacvičit žonglérské vystoupení se čtyřmi lahvemi prý není těžké. „Těžké to určitě není. Je to o člověku, když chce, tak to natrénovat jde. To, co tu předvádíme, jsme nacvičovali přibližně rok,“ dodává Marek.

Domácí dobroty

Spolek paní, dam a dívek nabízel doma vyrobené dobroty. „My jsme tady každá něco uvařila nebo upekla. Máme tu takový spolkový bufet – polévku bramboračku, krkonošské kyselo, utopence, chleba se škvarky, různé sladkosti. Pak tu máme dílnu, hlavně se zabýváme pačvorkem, jsou tu šité hračky, zvířátka pro děti, papírové pletení a ruční práce všeho druhu,“ popisuje ze spolku Jarmila Pracháňová.

Jiný den si návštěvníci pochvalovali. „Přišli jsme, abychom byli mezi lidmi, aby se děti mohly podívat na zajímavé věci. A byli jsme přihlásit marmeládu do soutěže,“ říká jedna z návštěvnic a zároveň účastnic. „Přišla jsem se podívat s dětmi, co se tu bude dít. Líbí se mi tu, až na to počasí,“ říká další žena. „Líbí se mi, že se dělá něco pro lidi a děti,“ chválí muž.

autor: jbe
Spustit audio