Na jezeře Milada na Ústecku se rozjíždí druhá sezona, zatím jen velmi pomalu

5. červen 2016

Lidé na jezeře Milada u Ústí nad Labem zahájili druhou sezónu. Jezero vzniklo zatopením hnědouhelného lomu. Zatím tam nemají zázemí ani vodní záchranáři nebo strážníci. I služby pro rekreanty se rozjíždějí pomalu. Stát totiž ještě nepřevedl pozemky na okolní obce.

Je tady málo lidí. Občerstvení vázne. Přišli jsme se sem najíst, pobýt ve vodě a napít a občerstvení hledáme,“ říká Lenka Hrubcová, která na Miladu přišla poprvé.

Nabídka občerstvení by se ale od letoška podle Marty Šaškové z odboru strategického rozvoje města Ústí nad Labem měla zlepšit. Na plážích přibudou bary.

„Poskytovatelé na pláži služeb letos budou mít lehátka a slunečníky. Pak tu budou dva stánky natrvalo, které budou poskytovat kvalitnější služby. Těšit se můžete na koktejly, čerstvé ovocné šťávy nebo na grilované ryby,“ doplňuje Šašková.

Převod pozemků na obce

Cesty kolem jezera jsou vysypané jemnějším štěrkem, aby cyklisté nepíchali gumy tak často jako loni. Trasy jsou navíc kvůli lepší orientaci označené kilometrovníky. „A tím i usnadnit zásah záchranných služeb v případě nějakého zranění,“ říká Šašková.

Okruhy budou celkem tři – modrý, červený a zelený. „Jeden vede po příbřežní komunikaci a dva na dvou úrovních nad jezerem,“ dodává Marta Šašková.

Jezero Milada na Ústecku. Provozovatelé budou půjčovat lehátka a slunečníky

Na přístav, zázemí pro záchranáře, kemp a další služby si ale všichni musejí ještě počkat. Pozemky totiž pořád patří státu a jejich převod na okolní obce a města řeší ředitel Palivového kombinátu Úžín Petr Lenc.

„Jsme vázáni termínem do 31. 12. 2017. Takže celý proces, třeba vykomunikování si střetu s veřejnou podporou, stanovení komerčních, nekomerčních ploch, to je záležitost, kterou musí zvládnout v průběhu letošního roku. Tak, abychom rok 2017 měli vymezený jen na zpracování podkladových materiálů pro jednání vlády, která o tom musí následně rozhodnout,“ uzavírá Lenc.

Jezero Milada na Ústecku, kde bývaly hnědouhelné doly
autoři: ČRo , hau
Spustit audio