Na hradě Točníku si můžete vychutnat jedinečné vyhlídky z nově otevřeného podkroví

13. červen 2021

Hrad Točník ve Středočeském kraji je díky okolním křivoklátským lesů oblíbeným cílem rodinných výletů. Tento nejmladší středověký královský hrad dokázali postavit za necelé čtyři roky, navíc s mnoha tehdejšími stavebními novinkami. Nyní je ale největší zájem o nově otevřené podkrovní prostory, ve kterých kdysi pobývala královna Žofie se svým fraucimorem, odkud měla nádherný výhled na celé pásmo Brd.

Točník vznikl na místě původního sídliště z doby halštatské. Václav IV. se pro nové sídlo v blízkosti Berouna rozhodl poté, co vyhořel jeho oblíbený hrad Žebrák, který se nachází jen o sto metrů níž, než Točník. Dokončen byl roku 1398 za pouhé čtyři roky. Přesto se mohl pochlubit zajímavými stavebními prvky a novinkami.

Jako jeden z prvních hradů nemá obrannou věž, ale důmyslný systém parkánů. A také rozdělení na dva paláce – královský a purkrabský. Kdysi sem za Václavem IV. jezdily významné návštěvy, a protože král někdy potřeboval hodně času, než je přijal, postavil pro ně samostatný palác. Pro jistotu myslel i na zadní vchod, kterým nepozorovaně vcházel a vycházel z hradu, zatímco státní návštěvy musely čekat v purkrabském paláci.

Jediný kus nábytku je do hradu vestavěný

Při stavbě Točníku byly použity četné stavitelské novinky té doby. Dodnes si tak můžete prohlédnout zbytky jednoho z prvních ústředních topení a zajímavě řešené krby, které dokázaly prohřát celý hrad díky průduchům a dutým spojnicím ve zdech. 

Točník má jedinečný systém vytápění a krbů

Z původní audienční místnosti se v 17. století stala kaple, kde dodnes stojí jediný dochovaný kus nábytku. Truhla, do které Václav IV. uschoval čtvrtinu českého pokladu. A aby truhlu nikdo neukradl, byla do hradu vestavěna. Proto ji tu najdete i dnes. A pokud si prohlédnete i staré dlaždice na podlaze, zjistíte, že jsou v nich otisknuté psí tlapky, značka tehdejšího výrobce.

Původní truhla, která ukrývala část královského pokladu

Zpřístupněné prostory nabízejí výhled na Brdy

 Před třemi lety bylo zpřístupněné i poslední patro hradu, které obývala královna Žofie se svým fraucimorem. Často totiž Václava IV. na Točník doprovázela. Návštěvníkům se tak otevřely nejen zcela nové prostory, ale také výhledy. Zpřístupněné je nově úzké točité schodiště, velký sál i podkrovní prostory, které jsou v současnosti využívány k výstavám.

Jedinečný je i zrekonstruovaný krov, při jehož opravě byly použity původní techniky. Působí tak zcela autenticky. Aby se návštěvníci nepotkávali na úzkém schodišti, prochází se horním patrem v jednom směru. Výstup je na protilehlé straně přes venkovní přistavěné schodiště. Právě v tomto místě čeká návštěvníka na samotný závěr prohlídky jedinečný pohled na otevřené panorama celého pásma Brd.

Při výstupu z horních pater se otevírá nádherný pohled na Brdy

Výlet pro celou rodinu

Výlet na Točník je vhodný nejen pro milovníky historie, ale také turistiky. Cesta k hradu je skutečně “točitá” a vede krásnou přírodou. Výhodou návštěvy Točníku je časově neomezený vstup i volnost pohybu. Mnoho rodin proto po prohlídce hradu v jeho areálu ještě zůstává, odpočívá v trávě i v okolí hradeb a vychutnává jedinečnou atmosféru tohoto místa.

Oblíbené medvědárium

Návštěvu Točníku navíc určitě uvítají i rodiny s dětmi, a to díky mnoha zvířatům, která našla v podhradí svůj domov. Například oblíbená dvojice medvědů Agáta a Martin, stáda ovcí a koz nebo nové čínské prase Šúčo.

Spustit audio