Na dobráky ve Stráži nad Nisou přispěl i císař František Josef I.

13. listopad 2015
Dobráci roku

Český rozhlas Sever hledá Dobráky roku! Poslouchejte Český rozhlas Sever každý pátek po 15. hodině a ve stejném čase i v neděli.

SDH ve Stráži nad Nisou má 49 členů, nechybí samozřejmě ani mladá hasičská krev a ženy hasičky. „Moc nám pomáhají, nebýt žen, některé akce by se nemohly ani pořádat,“ přiznává Antonín Zmítko, starosta SDH ve Stráži nad Nisou.

V minulém roce oslavili strážští hasiči 140 let fungování, jejich tradice sahá do 19. století. „V naší kronice je podpis císaře Franze Josefa, který finančně přispěl na založení našeho hasičského sboru,“ chlubí se Antonín Zmítko.

„Dětí máme třicet, reprezentujeme Liberecký kraj, letos jsme byli i na mistrovství republiky a myslím, že ostudu neděláme,“ usmívá se Kvapilová. Právě pod velením manželky velitele sboru jezdí třicítka malých hasičů každoročně na soustředění. „Je to vždycky neskutečný mumraj, bereme i ty nejmenší, nejmladší má čtyři roky, ale o všechny se umíme postarat,“ dodává. Na soustředěních trénují děti v terénu fyzičku i hasičskou obratnost, aby měly řádnou přípravu na závody hasičské všestrannosti.

SDH ve Stráži nad Nisou se zapojuje i do dění v obci, pořádají dětský den a mikulášskou besídku, podílejí se na organizaci Strážských slavnosti, Strážských závodů a Zálesáckého závodu

Dobrovolné hasiče ze Stráže nad Nisou můžete v soutěži Dobráci roku až do pátku 20. listopadu 2015 do 15:00 hod podpořit zasláním SMS tvaru DOBRACI(mezera)STRAZ na číslo 900 11 04.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio