Na Děčínsku vyrostou nové rozhledny. Myšlenka se zrodila díky operaci kyčelního kloubu

5. srpen 2015

Během několika let by na Děčínsku mělo vyrůst hned několik nových rozhleden. Nejblíž k cíli má Krásná Lípa na Děčínsku, která by chtěla postavit rozhlednu na Köglerově naučné stezce. Nápad přišel na svět díky tomu, že se jeden z turistů nudil při léčbě v nemocnici.

„Já jsem dělal 40 let hajného a tohle všechno je můj bývalý revír a po pracovní době jsem dělal tyhle lavičky, studánky, lávky a rozcestníky,“ popisuje Mikuláš Peterka, který patří ke krásnolipským turistům.

Starosta Krásné Lípy teď jedná se zástupci Lesů České republiky. Jestli rozhledna vznikne, bude to nemalou měrou zásluha právě Mikuláše Peterky. Ten totiž s nápadem na rozhlednu přišel.

Nápad přišel v nemocnici

„Díky operaci kyčelního kloubu, kde jsem byl na pokoji s kamarádem po operaci kolene. Dozvěděl jsem se, že je z Euroregionu Nisa a že peníze na rozhlednu by se daly sehnat bez větších problémů, pokud bychom do toho co nejdříve šli. Chceme železnou, kvůli údržbě.“

„Já věřím, že se nám podaří postavit rozhlednu na Maškově vrchu. Trochu složitější bude cesta k tomu pozemku, takže budeme muset jít nejdřív cestou pronájmu,“ dodává Jan Kolář, starosta Krásné Lípy ze Sdružení 2014.

Rozhledna bude mít víc než 35 metrů

„Nás to napadlo jednak proto, že umíme číst v mapách a jednak proto, že místní horolezec vylezl do koruny jednoho ze stromů a udělal nám panoramatickou fotografii, takže už víme, co uvidíme. Takže rozhledna bude muset mít výšku nad 35 metrů, abychom z ní něco viděli,“ dodává Kolář.

Krásná Lípa není jediná, kdo se bude snažit sehnat peníze na novou rozhlednu. Přidat se chtějí i okolní obce jako Varnsdorf, Lipová nebo Šluknov. Tady na Maškově vrchu by mohla věž stát už v roce 2018.

autor: Iva Zítková
Spustit audio