Na chvíli se v předvánočním shonu zastavit a udělat si domácí pohodu. Iva Hüttnerová vám řekne jak na to

Před námi je druhá adventní neděle, a tak je nejvyšší čas vytvořit si kousek předvánoční domácí pohody.

Vzpomněla jsem si na svou babičku, která při vánočním gruntování popíjela čas ze sušených jablek a hrušek. Pokud jste je nestihli usušit, nic není ztraceno. Naučím vás výborný domácí adventní pečený čaj.

Základem jsou nadrobno nakrájená jablka a hrušky. Neloupejte je, stačí je omýt a zbavit jadřinců. Přidat můžete sušené rozinky a samozřejmě koření. Mletou skořici, několik celých hvězdiček badyánu a pár kousků hřebíčku.

Vše promíchejte, vložte na vysoký pekáč, nejlépe litinový nebo kameninový, a lehce podlijte vodou. Pečte hodinu ve vyhřáté troubě na 170 °C a nezapomeňte občas promíchat.

Ještě horký upečený čaj zavíčkujte do čistých sklenic a můžete i zavařit. A na závěr to nejlepší. Dětem bude chutnat s medem a dospělým můžete přidat i kapku rumu. To abychom ten náročný advent zvládli bez úhony.

autor: Iva Hüttnerová
Spustit audio