Na bývalém Žižkově Kalichu se usadili archeologové

4. červen 2016

Archeologové se snaží zachránit jeden z dokladů geniálního strategického myšlení Jana Žižky. Jde o zbytky hradu Kalich u Třebušína na Litoměřicku.

Hrad Kalich nad Třebušínem oslaví už za pár let 600 let od svého vzniku. Jan Žižka ho nechal postavit v roce 1421. Archeologové by proto rádi do tohoto významného jubilea dokončili záchranu zbývajících částí hradu. Práce tak mají před sebou ještě jak se říká hromadu.

Lopata, krupáč a trpělivost, to je nejčastější vybavení archeologů, které je možné vidět i na Kalichu. „Jsme teď ve vstupní části hradu a tady se zaměřujeme na obnovu a konzervaci opevnění,“ popisuje místo, kde právě pracuje, Hynek Veselý předseda spolku Hrady Českého středohoří.

Hrad Kalich u Třebušína na Litoměřicku

„Ten hrad samotný založil přímo Jan Žižka a založil ho jako sídlo a pevnost,“ vysvětluje Milan Sýkora z Archeologického ústavu Most. „Hrad měl vynikající obranné kvality. Svědčí o tom i to, že ani jednou se nepodařilo ho dobýt.“

Archeologové nacházejí na Kalichu velké obytné prostory, které dokazují, že ho Žižka stavěl jako rodové sídlo. Například brána byly vysoká věžovitá stavba, nad vjezdovým portálem byl zřejmě znak Jana Žižky a tudy se vstupovalo do jádra hradu. V zadní části Kalicha stálo velké palácové stavení. „Jedním z mála pozůstatků je valeně zaklenutý sklípek, pak jsou tam stopy prostor vysekaných ve skále,“ říká Milan Sýkora. Zbylo toho opravu velmi málo, ale i to archeologům potvrzuje, že zde původně stál klasický palác. „S trojdílným dělením, s několika podlažími,“ upřesňuje Sýkora.

Informační tabule u hradu Kalich na Litoměřicku

I když na Kalichu pracují archeologové, nebrání turistům, aby sem zamířili. A jak Milan Sýkora dodává, pokud budou chtít slyšet také něco z historie, archeologové jim rádi něco povědí.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio