Mystérium, detektivka i zábava. To je Podivný případ se psem na prknech mosteckého divadla

8. duben 2016

Patnáctiletý autistický chlapec najde mrtvého psa své sousedky. To je výchozí situace divadelní hry Podivný případ se psem, kterou dnes (8.4.) v premiéře uvede Městské divadlo v Mostě.

„Je to mysteriózní příběh, trochu detektivka, trochu drama a snad trochu i zábava,“ říká o divadelní podobě stejnojmenné knížky Marka Haddona režisér Tomáš Konečný. „Zajímavé je, že knížka v Anglii vyšla ve stejném roce jak v edici pro dospělé, tak v edici pro mládež,“ dokládá univerzálnost příběhu dramaturg Městského divadla v Mostě Michal Pětík.

„Ten námět se mi líbil, ale že to budu dělat, jsem se rozhodl, až když jsem si přečetl knížku. Ta mi ukázala cestu, jak dramatizaci uchopit,“ přiznává režisér.

Na roli patnáctiletého Christophera pořádalo mostecké divadlo konkurz. Vyhrál ho student JAMU Ondřej Dvořák. „Nejtěžší bylo se nesmát,“ prozradil o roli. „Hrát mladého kluka těžké není. My jsme pořád kluci. Ale on je jiný. Má Aspergerův syndrom. Vnímá svět jinak,“ vysvětluje herec původem z moravského Zubří.

„Ve škole vás učí na jevišti „partneřit“ - reagovat na kolegy, spolupracovat. Jenže tohle Christopher neumí. Nereaguje, jak jsme zvyklí. Nedívá se lidem do očí, nemá rád doteky. Nebylo to snadné,“ popisuje práci na představení Ondřej.

Podivný případ se psem

V roli jeho maminky, která opustí rodinu a zadělá tak na další zápletku se představí Míša Krausová. Dalších pětadvacet rolí, které posouvají příběh, si mezi sebe rozdělí pět herců. A jsou to skutečné herecké výzvy - například zahrát krysu nebo bankomat.

Premiéra Podivného případu se psem na komorní scéně Městského divadla v Mostě proběhne dnes (8.4.) v 19:30. Reprízy proběhnou 13. a 30. dubna.

Spustit audio