Muzikant Václav Marek vzpomíná na písničky, které provázely a ovlivnily jeho hudební život

25. prosinec 2020

Ansámbl Blue Star, který Václav Marek založil v září 1999, interpretuje taneční a swingovou hudbu 30. a 40. let 20. století. Pro autentické vyznění populárních písní 2. pol. 20. století vznikl o něco později soubor s názvem Václav Marek Orchestra.

Za dobu svého působení mají za sebou tato hudební tělesa nespočet vystoupení, spolupráci s různými divadly a kulturními centry nejen doma, ale i v zahraničí. 

Orchestry pravidelně účinkují na vlnách českých rozhlasových a televizních stanic. Natáčí zvukové a obrazové nosiče (CD, LP, DVD) a ansámbl Blue Star se objevil například i v koprodukčním filmu Anthropoid.

autoři: Tomáš Katschner , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.