Muzeum v přírodě v Zubrnicích na Ústecku pořádalo tradiční masopustní průvod masek

16. únor 2020

Masky se vydaly se obcí od domu k domu, na mnoha místech lidé pohostili bábu s nůší, medvěda nebo vodníky a anděla zabijačkovými pochoutkami nebo svařeným vínem.

Na oslavy Masopustu přijely do malé vesničky mezi Ústím nad Labem a Děčínem stovky návštěvníků, vítala je folklorní muzika.

Už od rána se masky a návštěvníci masopustu scházeli ve dvoře roubeného domu z Loubí. Přesně v deset dopoledne nezávislý starosta obce Tomáš Pernekr předal maskám vládu na Zubrnicemi: „Obec vám samozřejmě půjčujeme. Doufám, že nám ji v pořádku vrátíte!“

Jitka Ledvinková v masce báby s nůší z pořádajícího Muzea v přírodě v Zubnicích vysvětlila, jaké masky jsou masopust tradiční: „Měli bychom mít medvěda, měla by být brůna, což je severočeská varianta kobyly.“ Mezi maskami nechyběl ani anděl s čertem Uriášem.

A masku nasadila celé rodině i ředitelka zubrnického Muzea v přírodě Ivana Mikulecká: „Jdeme za kočičku a myšičku, protože manžel jde za krysaře a bude ty myši shánět dohromady.“

Krátce po desáté přijelo podle prodaných vstupenek tři sta lidí platících a více než stovka neplatících. To byli ti, kdo přijeli v masce.

Průvod masek zavítal i do domu Růženy Vágnerové, ta stejně jako další obyvatelé Zubrnic bere slavnost vážně a připravila spolu s dcerou pro průvod masek velké pohoštění: „Sekanou, k tomu zakousnout chléb, okurku, becherovku, čaj, červené víno. To máme tradičně každý rok. Kdyby masky nepřišly, hrozně by mě to mrzelo,“ přiznává se.

„Tady jsem vždycky moc spokojení, tady nás každý rok velmi dobře pohostí,“ nešetřil chválou za všechny jeden z účastníků masopustu. Průvod masek obcházel Zubrnice až do odpoledních hodin.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související