Muzeum v Krupce čeká zásadní rekonstrukce. Změní se i stálé výstavy

19. leden 2018

Kdo chce vidět ojedinělou sbírku modelů hub nebo přírody severozápadních Čech, měl by si do muzea v Krupce na Teplicku pospíšit. Na konci ledna se totiž muzeum zavře kvůli rekonstrukci. Po ní už se výstavy zpátky nevrátí, nahradí je jiné.

Muzejníci exponáty z muzea v Krupce převezou na teplický zámek, kde sídlí regionální muzeum, pod které krupské muzeum spadá.

Zatím ale není jisté, že budou exponáty k vidění v Teplících – ani tam totiž není moc místa na uskladnění nebo výstavy. Ředitel Radek Spála by totiž na zámku chtěl udělat i přírodovědnou výstavu – vyzdvihl například sbírku modelů hub z moduritu, která je unikátní v tom, že vypadají jako živé a je jich 196. Podobnou sbírku má už jen Národní muzeum.

I zámek v Teplicích navíc čekají opravy, při kterých se i tam budou muset vystěhovat depozitáře, takže ředitel Spála hledá dočasné prostory.

Čtěte také

Část expozic, která byla v krupském muzeu věnovaná historii města a těžbě cínu, v současné podobě zanikne. Stane se součástí nové expozice, věnované hornické historii těžby v Krupce. Město totiž, spolu s dalšími českými i německými lokalitami, usiluje o zápis na seznam kulturního dědictví v rámci Hornické kulturní krajiny Krušnohoří/Erzgebirge. Celá budova bude proto po rekonstrukci patřit hornictví a cínu.

Samotná rekonstrukce muzea v Krupce začne přibližně v polovině roku 2018 a potrvá zhruba rok a půl. Poté se do zrekonstruované budovy bude moci nastěhovat nová hornická expozice.

Vše by mělo stát cca 70 milionů korun. Ústecký kraj, zřizovatel muzea, požádal i o evropskou dotaci. Zrekonstruované muzeum by se mělo otevřít nejdřív v roce 2020.

autor: hau
Spustit audio