Muzeum místní historie ve Smržovce se chlubí historií výroby skleněných knoflíků, mají tam i sáňky renwolfy

2. listopad 2015

Až někdy budete podnikat výlet do Smržovky na Jablonecku, podívejte se tam i do muzea místní historie, které sídlí v budově Zámečku. V půdních prostorách najdete spoustu zajímavostí – od expozice věnující se historii výroby skleněných knoflíků, přes dobově zařízenou domácnost, historické fotografie a mapy až po zajímavosti o sboru dobrovolných hasičů ve Smržovce, který je údajně třetím nejstarším SDH v Česku.

„Tady se promítá historie celého města, ale i okolí, kde se budoval sklářský průmysl, nejen výroba různých knoflíků,“ láká k návštěvě muzea paní Květa Tvarohová, jedna z kolektivu dam, které o smržovské muzeum místní historie pečují.

Jak známo, horské městečko proslulo i díky sáňkaření, proto nesmí v expozici muzea chybět ani sáně. Nečekejte ale žádné závodnické. Hned u vchodu stojí renwolfy, trošku zvláštně vyhlížející sáňky s řídítky a lavičkou opatřené brzdou, německy renwolf, česky se jim říká „vlček“.

Dříve se na nich vozily děti i drobný náklad. A že byly za třeskutých, pravých ladovských zim v horském městečku potřeba.

Smržovka - muzeum místní historie

„V tomto kraji se na nich jezdilo. Mnozí lidé nevědí, co to renwolfy jsou, ale třeba já jsem na nich vozila ještě i své děti,“ vzpomíná s úsměvem paní Květa ze smržovského muzea.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio