Muzea v Ústí nad Labem a v Drážďanech společně zmapovala dílo a život architekta Hanse Richtera

10. červen 2021 08:52

Odborníci z muzeí v Ústí nad Labem a v Drážďanech celý rok zkoumali život a dílo významného architekta Hanse Richtera, rodáka ze Šluknova. Na co přišli, to teď můžete vidět na novém webu Hans Richter, průkopník moderny v Sasku a Čechách.

Architekt Hans Richter (Archiv Klaus Brendler)

Webové stránky o jednom z významných zástupců moderní architektury, který v Čechách i v Sasku vytvořil mimořádné stavby, byly symbolicky pokřtěné ve vile Heller v Ústí nad Labem, kterou Hans Richter navrhl.

„Přemýšleli jsme, čím pokřtít webové stránky o Hansi Richterovi,“ vysvětluje Martin Krsek z městského muzea. Stojí přitom na balkonu vily Heller, v Ústí nad Labem zvané také Růžová nebo Čínská viola. „A protože samozřejmě nemůžeme lít jakoukoli tekutinu na počítač, tak jsme si řekli, že nepokřtíme ty webové stránky, ale jeden z objektů, které dokumentují,“ dodává.

Hans Richter navrhoval vily, tovární haly nebo sídliště jak v Čechách, tak i v Drážďanech – proto vytahuje Krsek z tašky jedno české a jedno německé pivo – společně s kolegyní Claudií Quiring, se kterou na internetových stránkách o Richterovi pracoval.

Spolupráce na projektu zmapování architektova života a díla nebyla kvůli pandemii koronaviru úplně lehká. Mezi oběma badateli létaly e-maily s novými objevy jako pingpongové míčky.

„Bylo to skutečně úžasné detektivní pátrání. Navíc kvůli té komplikaci v rámci koronaviru jsme nemohli to nadšení okamžitě ventilovat. Natěšeně jsem například čekal na to, co řekne Claudia tomu, že jsem objevil celou složku Hanse Richtera o jeho žádosti o statut antifašisty,“ přibližuje Martin Krsek.

Historici Clauda Quiring a Martin Krsek při slavnostním křtu webových stránek o Hansi Richterovi

Badatelé se na webových stránkách věnují nejen dílu, ale také životu tohoto architekta, který se stal průkopníkem plochých střech a funkcionalismu v Čechách i v Německu.

Po Richterovi nezbylo nic o jeho životě – jeho archiv shořel při bombardování Berlína v roce 1945. Badatelé tak museli objíždět archivy ve Šluknovském výběžku i v Sasku a hledat v dobových novinách.

Na internetových stránkách Hans Richter, průkopník moderny v Sasku a Čechách teď mohou lidé v mapě najít 9 českých a 7 saských staveb, které architekt navrhoval, a také se dozvědět podrobnosti o jeho zajímavém životě.

Spustit audio

Související