Muzea a galerie v Ústeckém kraji otevírají. Většina hradů a zámků má ale stále zavřeno

11. květen 2021 11:38

V Ústeckém kraji se 11. května po několikaměsíční pauze otevírají muzea. Na první návštěvníky se připravují taky v galeriích.

Muzea mohla podle platných protiepidemických opatření otevřít už 10. května, ale protože mají v pondělí zavírací den, nechala to ta v Ústeckém kraji až na 11. května.

Návštěvníci v muzeích musejí nosit respirátory a dodržovat dvoumetrové rozestupy, pokud tedy nejde o členy jedné rodiny. Platí také pravidlo, které omezuje počet osob uvnitř tak, aby na jednu připadalo minimálně 15 metrů čtverečních. Prohlídky jsou navíc možné jen individuálně, tedy bez průvodce.

Pohled na vchod

Na návštěvníky čekají výstavy, které kvůli protiepidemických opatřením mnoho zájemců vidět nemohlo. V muzeu v Ústí nad Labem je to třeba expozice Krajina z písku zrozená, v Teplicích výstava Teplicko objektivem Františka Fridricha a oblastním muzeu v Mostě expozice věnovaná 150letému výročí železnice na Mostecku a Chomutovsku.

Otevírají se i galerie

Otevírají se i galerie – už teď mohou zájemci zajít do Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem – prohlédnout si výstavu nazvanou Koncepty zrcadlení, která se otevírala na konci ledna a k vidění tak zatím byla jen na internetu.

Ve čtvrtek 13. května otvírá vernisáží Galerie Benedikta Rejta v Lounech, která představí krajinomalby ze svých sbírek a od současných umělců. Galerie Emila Filly v Ústí nad Labem pak bude mít otevřeno od pátku 14. května.

Hazmburk

Hrady a zámky zatím většinou otevřeno nemají

Na většině hradů a zámků v Ústeckém kraji čekají na další vlnu uvolňování. Podle Tomáše Pospíšila s Národního památkového ústavu by se jim totiž obtížně plnila podmínka, která zatím neumožňuje prohlídky s průvodcem.

Otevřeno tak zatím má třeba hrad Házmburk nebo Střekov, kde lidé mohou být ve venkovních prostorách. Od 11. května se také částečně otevírá zámek Jezeří na Mostecku. Návštěvníci si tam mohou sami projít místnosti v přízemí a ve sklepení.

Spustit audio