Motorkáři ji milují, pro lidi žijící kolem je noční můrou. Silnice I/9 mezi Mělníkem a Českou Lípou

21. červenec 2023

Léto je oblíbeným obdobím motorkářů. A někteří z nich upravují své stroje tak, aby dělaly větší hluk. To pak trápí lidi, kteří podél tras oblíbených mezi motorkáři žijí.

Čtěte také

Silnice první třídy číslo devět spojující Mělnicko a Českolipsko patří mezi velmi oblíbené mezi motorkáři. A pro obyvatele přiléhajících obcí to, zvlášť o víkendech, představuje noční můru. Kromě překračování povolené rychlosti totiž někteří majitelé motorek své stroje také nezákonně upravují. Třeba si mění originální výfuky za hlasitější.

Tvrdí to starostové obcí podél silnice, kteří kvůli tomu dokonce sepsali petici určenou vládě České republiky. „Čekáme na vyjádření hygieny, protože ta udělala měření hlučnosti, takže čekáme na výsledky a ty k tomu přiložíme,“ uvedla nezávislá starostka Liběchova na Mělnicku Vladimíra Zralíková.

„Převážně vadí ta skupina lidí, kteří mají upravené výfuky, a jedou za den třeba 30 krát tam a zpátky. Když sedíte třeba na zahradě, neslyšíte… Jsme tu v CHKO, měli bychom si té přírody vážit, lidé si sem z města jezdí odpočinout,“ potvrdil Jaroslav Provázek, nezávislý starosta Medonos.

Proč na motorky obci nefungují radary? A jak se na silnici I/9 zaměřují policisté? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.