Mostecký soud zprostil obžaloby obviněného z napadení policisty v Chanově

29. srpen 2012

Napadení policisty v mosteckém sídlišti Chanov, ke kterému došlo večer 19. března, zůstane zřejmě bez trestu. Mostecký soud dnes totiž zprostil podezřelého z trestného činu obžaloby. Státní zástupkyně se ale proti rozhodnutí soudu na místě odvolala.

Policista pátral v Chanově večer 19. března po několika hledaných osobách. U Moniky Balážové se ptal po Ladislavu Kotlárovi a ještě dvou pohřešovaných dívkách. Když chtěl z domu odejít, někdo ho zezadu praštil do hlavy a muž si od té doby nic nepamatuje. Nakonec ho, těžce zraněného, našli jeho kolegové před domem. Byl pobodaný, utrpěl otřes mozku a poranění bederní páteře. Zranění si způsobil pádem z balkonu ve druhém patře domu.

Jak je tedy možné, že za incident nebude nikdo potrestaný? To je velkou otázkou i pro státní zástupkyni, která se na místě proti rozhodnutí soudu odvolala. Už druhý den po napadení zadržela policie dva podezřelé, šestnáctiletého Patrika Tonku a třiadvacetiletého Miroslava Cinu.

Tonka byl klíčovým svědkem v případu, do kterého měl vnést jasno. Svou výpověď ale opakovaně měnil s tím, že má strach, protože mu vyhrožovali zabitím. Soud tedy nakonec rozhodl, že není důvěryhodným svědkem. K odsouzení obviněného bylo nakonec i málo důkazů, navíc sám policista si z napadení nic nepamatuje.

autor: Eva Holá
Spustit audio