Mostecký dopravní podnik začal testovat autobus na vodík, na jedné z linek bude jezdit tři dny

6. prosinec 2022 15:00

Most je prvním městem v Česku, které testuje autobus na vodík v běžném provozu. Od 6. prosince 2022 ho dopravní podnik nasadí na linku číslo 17. Bude na ní vozit cestující do 8. prosince odpoledne. Poté se autobus s nulovými emisemi přesune na Ostravsko. Jeho nákup zatím Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova neplánuje – důvodem je cena, která je až třikrát vyšší než u běžných vozů na naftu.

„Oproti těm naftovým nebo na zemní plyn má vodíkový autobus tu výhodu, že se v něm neřadí – jede plynule a nehrozí žádné cukání při řazení. Jinak, co se týče řízení, je to stejné. Dá se to srovnat s elektrobusem,“ konstatuje Michal Šlejtr, řidič dopravního podniku měst Mostu a Litvínova, který vodíkový autobus řídí.

Na lince číslo 17 by měl vůz za den ujet kolem 350 kilometrů. Podle ředitele dopravního podniku Daniela Dunovského by to měl zvládnout bez nutnosti plnění vodíkem.

Autobus nabízí k testování do měst Česká vodíková technologická platforma. Její analytik Jan Sochor popisuje vlastnosti vodíkového autobusu: „Délka autobusu je standardních 12 metrů, kapacita vodíku je tam 37,5 kilogramu – na to by měl ujet přes 350 kilometrů.“ Podle něj cestující vodíkový pohon nezaznamenají. Hlavní výhodou jsou nulové emise.

Cena vodíkového autobusu se pohybuje kolem 600 000 Eur, tedy více než 16 milionů korun. To je důvod, proč zatím dopravní podnik v Mostě neplánuje jeho nákup.

„Je potřeba říct, že vodíkový autobus je několikanásobně dražší než ten naftový, takže se to bez dotací vůbec nedá řešit. Není to ale jen o nákupu vozového parku, ale i o veškerém zázemí – čerpacích stanicích, obsluze, speciálním nářadí na úpravu a opravu, takže je toho poměrně dost,“ vysvětlil ředitel Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Daniel Dunovský.

Podle něj se musí o případné koupi vodíkových autobusů rozhodnout akcionáři, tedy města Most a Litvínov.

Nákup vodíkových autobusů naopak plánuje Dopravní podnik města Ústí nad Labem – a to s dotací z Fondu spravedlivé transformace.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související