Mostecký dopravní podnik má nejmodernější tramvaj v republice. Přijela z Prahy na speciálním návěsu

15. červenec 2016

Tahač se speciálním návěsem dnes přivezl do severočeského Mostu úplně novou exkluzivní nízkopodlažní tramvaj EVO 1. Jeřáb ji následně přesunul z návěsu přímo na koleje. Vozit bude cestující mezi Mostem a Litvínovem, ještě předtím ji ale dopravní podnik otestuje.

Tramvaj na speciálním návěsu pro tahač dorazila do Mostu okolo osmé hodiny ráno. Jde o novinku ‒ po namontování pomocných nosníků sjela tramvaj z návěsu přímo na koleje. Předešlé tramvaje totiž stěhoval na koleje jeřáb, což trvalo i několik desítek minut. Dnes byla tramvaj na kolejích za pouhých 7 minut.

„Tramvaj je výjimečná v tom, že je 100% nízkopodlažní, oproti standardním tramvajím má 4 dveře pro cestující, a v jejím vybavení je také klimatizovaný salón a wifi pro cestující,“ přiblížil novou tramvaj vedoucí údržby tramvají Dopravního podniku Mostu a Litvínova Pavel Kučera a hrdě dodává: „Jde o první tramvaj svého druhu v celé České republice!“

Design tramvaje by měl připomínat legendární typ tramvaje T3, který už z měst pomalu mizí. Výrobce testoval nový vůz dva a půl roku v reálném provozu v Praze. Kdy se novou tramvají svezou cestující v Mostu a Litvínově ještě není jasné. Vůz je totiž v barvách prototypu a dopravní podnik jen musí nejdřív nastříkat tak, jako svá ostatní vozidla.

Tramvaj zakoupil Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova ze svých prostředků. Cenu vozu ale prozradit nechce.

autor: Jan Beneš
Spustit audio