Mostecká radnice představila upravený návrh nového územního plánu

26. listopad 2019 09:37

S více než 180 námitkami a připomínkami se museli vypořádat zpracovatelé návrhu nového územního plánu v Mostě. Desítky připomínek poslali obyvatelé města na magistrát po prvním veřejném projednávání v březnu 2017.

25. listopadu představil Most upravenou verzi návrhu. Město vyslyšelo majitele pozemků v lokalitě Na sadech, kde původní návrh územního plánu počítal se změnou pozemků ze stavebních parcel na zemědělskou půdu.

„Já bych k tomu řekla, že se vyhnou všem těm připomínkám, co tam jsou napsané,“ obává se žena, která přišla na opakované veřejné projednávání návrhu územního plánu na mostecký magistrát. Je spolumajitelkou pozemku v lokalitě kolem ulice Na sadech.

V oblasti kolem ulice Na Sadech zůstanou stavební pozemky

Minulá verze návrhu územního plánu počítala s tím, že v této oblasti město změní charakter pozemků ze stavebních parcel na městskou zeleň. Desítky lidí se ale proti záměru vyjádřili v desítkách námitek a připomínek.

Nová verze návrhu územního plánu tedy ponechává pozemky Na Sadech jako stavební. S tím je spokojený Petr Zíbar – proti minulému návrhu je to podle něj dobré řešení: „Myslím, že je ten návrh dobře zpracovaný. Spory, které tady vznikají, jsou jen z hlediska majetkového uspořádání vlastníků těch pozemků.“

Že budou moci majitelé pozemků Na Sadech v budoucnu stavět, potvrzuje zpracovatel návrhu územního plánu, architekt Karel Beránek: Lokalita Na Sadech, po těch peripetiích z minula, se vrátila zpět do územního plánu.“

Většina zemědělské půdy ve Vtelně se na stavební parcely nepromění

Původní návrh územního plánu před dvěma lety počítal s další proměnou charakteru pozemků.

Zemědělská půda v městské části Vtelno se měla proměnit ve stavební parcely. Na místo původních 12 hektarů plochy určené na zastavění počítá nový návrh územního plánu jen se 3 hektary.

Současné zemědělské a budoucí stavební a rozvojové pozemky ve Vtelně vlastní otec primátora Mostu Jana Paparegy. Pokud nová verze územního plánu projde hlasováním zastupitelstva, cena pozemků se několikanásobně zvýší.

Do procesu přípravy územního plánu proto primátor Jan Paparega z hnutí ProMost podle svých slov nezasahuje a před budoucím schvalováním územního plánu ohlásí poměr k věci.

„Nezasahuji do toho, abych nebyl obviněn, že se nějak do těch záležitostí vměšuji. Říkal jsem, že řádně nahlásím střet zájmů – pak samozřejmě hlasovat mohu. Jak budu hlasovat, to bych nepředjímal,“ shrnul Paparega.

Připomínky k upravenému návrhu nového územního plánu města Mostu mohou lidé posílat na magistrát do 2. prosince.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související