Mostecká nemocnice se dočká zateplení, pacienti zase pokojů bez průvanu

26. srpen 2014

Rozsáhlá rekonstrukce části nemocnice v Mostě začne na začátku září. Krajská zdravotní za ni zaplatí 150 milionů korun. Dojde na zateplení budovy, k výměně oken, opravě střechy, modernizaci výtahů a sociálního zařízení. Všechny práce se uskuteční za běžného provozu, žádná zásadní omezení nemocnice nechystá.

„No asi by to potřebovalo, hlavně okna. Průvan a větší teplo. Ty okna jsou nejhlavnější,“ konstatuje pacientka Božena Siváková.

Nemocnice v Mostě patřila v sedmdesátých letech k nejmodernějším v republice, podle jejích interiérů se dokonce natáčel známý seriál Nemocnice na kraji města. Dnes už je ale budova ve špatném stavu, okna netěsní, sociální zařízení je několik desítek let staré.

Pacienti i personál se mohou těšit na nová sociální zařízení, ještě důležitější ale bude výměna oken a zateplení. Na některých pokojích totiž doslova profukovalo.

„Klima, které je na pokojích, mnohdy kolísá v zimě od deseti stupňů, v létě do třiceti, třiceti pěti stupňů. To je věc, která nejde opomenout a když si představíte, že pacient na takovém pokoji a v takovém prostředí leží, je nemocný, má problémy sám se sebou a ještě musí řešit tyto tepelné nároky, tak to je pro něj velmi zatěžující. Myslím, že pro ty pacienty tohle bude mít opravdu veliký efekt,“ říká ředitel lékařské péče Luděk Hyka.

Opravy se týkají jen stavebních částí nemocnice, poskytovaná zdravotnická péče se měnit nebude. Práce začnou v září a skončí v polovině příštího roku. Během této doby musí být pacienti trpěliví, provoz polikliniky i nemocnice stavební práce nepřeruší, jen některá pracoviště a ordinace budou postupně měnit svá místa podle toho, jak bude práce postupovat.

„Nemyslíme si, že by došlo k výpadku nějakých provozů, rozhodně ne důležitých provozů. Chceme, aby péče zůstala zachovaná, dopady budeme minimalizovat, zabezpečíme provoz tak, aby nebyl výrazně ovlivněn. Do jaké míry a jak, to vám teď neumím říct,“ vysvětlil Luděk Hyka.

Rekonstrukce se nebudou týkat operačních sálů, takže se pacienti nemusí bát, že by k jejich plánované operaci nedošlo. Vedení nemocnice ale zároveň připouští, že může nastat situace, kdy budou pacienti na některá vyšetření poslaní do sousedních nemocnic Krajské zdravotní, tedy do Teplic nebo Chomutova.

autor: jbe
Spustit audio