Most zřejmě nekoupí problémový obytný „Blok 5“. Ani kvůli petici, kterou podepsalo víc než 1800 lidí

2. červenec 2019

Třípodlažní cihlový dům, tzv. „Blok 5“ v Mostě, město od soukromého majitele zřejmě neodkoupí. Důvodem je vysoká cena.

K odkoupení přitom vyzvala vedení města petice, kterou podepsalo více než 1 800 lidí. Obávají se, že tam vznikne ubytovna pro sociálně slabé.

Podle sociálního odboru města už nový majitel do domu nastěhoval tři desítky lidí z jeho bývalé ubytovny. Lidé z okolí Bloku 5 proto chtějí zvýšit bezpečnostní opatření.

O výsledku jednání s majitelem Bloku 5 informoval primátor Mostu Jan Paparega z hnutí Pro Most na posledním jednání zastupitelstva.

„Uvažoval by pouze o tom, že by spojil prodej Bloku 5 s prodejem areálu koupaliště Ressl. Cena, kterou by si představoval za objekt, je ve výši 40 milionů korun, 50 milionů pak za koupaliště,“ shrnul Paparega.

Případný odkup musí projednat rada a zastupitelstvo, vzhledem k vysoké ceně se ale nepředpokládá, že Most dům i s koupalištěm odkoupí.

Prostor kolem Bloku 5 budou v budoucnu zřejmě monitorovat kamery

Za nemravnou označila cenu i autorka petice Gabriela Nekolová, která žije nedaleko Bloku 5. Žádá proto zvýšení bezpečnostních opatření.

„Jestli by ten prostor kolem Bloku 5 nešel třeba hlídat kamerovým systémem. Nebo jestli se tam nemůže zvýšit policejní dohled. Nebo jestli by tam třeba nemohla být umístěna služebna, která v té čtvrti, ani v jejím okolí, nikde není,“ navrhuje Nekolová.

Městská policie o zřízení služebny neuvažuje. O kameře, která by snímala zadní část domu, se ale podle ředitele mosteckých strážníků Jaroslava Hrvola mluvit dá.

Jana Peřinová v Bloku 5 žije už mnoho let, posledních 5 let bez tepla a teplé vody, protože bývalí majitelé neplatili zálohy za energie. Teď už teplo a teplou vodu má, zároveň má ale také obavy o to, kdo se do domu nastěhuje.

Podle sociálního odboru města se do Bloku 5 nastěhovalo více než 30 lidé z ubytovny DOMINO.

V bezprostřední blízkosti obytného bloku 5 má rodinné centrum Jana Kocúriková. Z toho, kdo se do domu nastěhuje, má strach. „Bojíme se narůstající kriminality v této oblasti,“ vysvětluje.

Podle dřívějšího vyjádření majitele Bloku 5 ale v domě ubytovna nevznikne – mají tam být standardní byty.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související