Most udělil tamnímu autodromu výjimku z vyhlášky omezující hluk

19. únor 2018

Most udělil tamnímu autodromu pro letošní rok devět výjimek z vyhlášky, která omezuje o víkendech hluk. Týkají se převážně automobilových závodů. Vedení autodromu městu naopak slíbilo, že letos začnou všechny závodní motocykly používat tzv. tlumivky, které by měly snížit hluk při jízdě po závodním okruhu. Lidé žijící v blízkosti závodní dráhy jsou ale přesvědčeni, že opatření nebude mít téměř žádný vliv.

„V letošním roce jsme se rozhodli udělit výjimku pro devět podniků, z nichž valná většina jsou podniky automobilové. Ty žádosti měly všechny atributy, a nebyl důvod jim nevyjít vstříc,“ říká na úvod primátor Mostu Jan Paparega za hnutí Severočeši Most.

I přes udělené výjimky ale napjaté vztahy mezi městem a autodromem stále trvají. Autodrom totiž, podle měření mobilním měřičem, stále překračuje povolenou hladinu hluku.

Autodrom se ale snaží hluk omezovat – na letošní rok přislíbil aplikaci tzv. „tlumivek“. „Je to zařízení, které se vpraví do výfuku motocyklu a ztlumí zvuk o 3 až 5 decibelů. Přijali jsme i další opatření – například dřív jsme dvakrát v týdnu jezdili až do 20:00, teď už je to striktně všechno do 18:00,“ popisuje mluvčí autodromu Jan Foukal.

Lidé, žijící v okolí autodromu, si už několik let stěžují na každodenní hluk, který začne ráno a skončí večer. Mnozí ze sousedů autodromu jsou členy spolku „Zdraví pro Most“. Předseda spolku Ivan Dlouhý uznává, že pokud autodrom dodrží to, co na letošní rok slíbil, bude to posun vpřed. Po mnoha zkušenostech ale z místních věří slibům autodromu jen málokdo.

Most loni udělil za porušování protihlukové vyhlášky autodromu pokutu. Krajský úřad ji ale zrušil. To ale ministerstvo vnitra označilo za nepřípustné vměšování kraje do práva města na samosprávu, a zrušil pro změnu rozhodnutí Ústeckého kraje. K nálezům ministerstva vnitra pak autodrom podal odpor.

autor: Jan Beneš
Spustit audio