Most chce vyřešit bydlení v Chanově. Pomoci mají evropské peníze

10. srpen 2019 12:45

Změnu bydlení obyvatel sídliště Chanov má městu pomoci řešit expertní skupina. Vznikne za zástupců města a Agentury pro sociální začleňování.

Radnice by ráda vytvořila v Chanově takzvané modulové bydlení. Experti ale nejprve vypravují dlouhodobou strategii, jak se dají podmíneky bydlení obyvatel Chanova zlepšit.

„Tento dokument by se měl stát dalším dokumentem města, který otevře možnost k čerpání evropských zdrojů," uvedl primátor města Mostu Jan Paparega  z hnutí ProMOST.

Agentura se chce podle svého ředitele Davida Beňáka zaměřit nejen na zlepšení kvality bydlení, ale také vzdělání a předluženost.

„V dlouhodobém horizontu jako vhodné řešení vidíme postupný útlum sídliště a ubytování místních v bytech standardní kvality v nesegregované lokalitě,“ uvedl Beňák. Chci také zdůraznit, že do řešení situace na sídlišti by měli být ve všech fázích zapojeni místní obyvatelé, bez jejichž spolupráce není úspěšná změna možná, řekl.

Romové na sidlišti Chanov

Na sídlišti žijí převážně Romové. Město chce pro ně využít takzvané modulové bydlení, které připomíná kontejnerové domy ve Vsetíně. Proti záměru vystupovalo opoziční hnutí Piráti a Zelení pro Most. Vedení města chce představit obyvatelům sídliště na informativní schůzce.

Sídliště Chanov bylo postaveno na konci 80. let. Mělo vyřešit bydlení pro Romy a počítalo se s určitou formou samosprávy obyvatel. Ti ale několik domů postupně zničili a město některé budovy už před lety nechalo zbourat, další bourá postupně. V roce 2016 šly k zemi třípatrový a sedmipatrový dům.

S Agenturou pro sociální začleňování uzavřelo město memorandum o spolupráci v roce 2016. Na základě strategického plánu sociálního začleňování pak začalo čerpat evropské peníze na různé projekty.

„Za peníze z evropských dotací se posílila sociální práce ve vyloučených lokalitách, byla spuštěna řada služeb pro rodiny s dětmi, zvýšila se kapacita poraden na řešení dluhů nebo se postavil azylový dům pro rodiny s dětmi,“ připomněla náměstkyně primátora Markéta Stará z hnutí ProMOST. Vyčerpalo se přes 133 milionů korun.

02994449.jpeg
autor: směna ČRo Sever | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související