Most chce ocenit dobrovolníky, kteří pomáhali během jarní krize způsobené koronavirem

15. červenec 2020 12:25

Josef Šebek opravil v čase pandemie koronaviru zdarma přes 1 000 šicích strojů. Stejně jako další dobrovolníky, kteří nezištně pomáhali, ho chce vedení města Mostu na konci léta ocenit.

„Táhne se to pořád, volají mi lidé z celé republiky. V podstatě každé volno opravuji,“ komentuje Josef Šebek neustálý zájem o opravy šicích strojů.

Od března do května jezdil nejen po Ústeckém kraji a opravoval stroje tam, kde se šily roušky.

Šicí stroje ho fascinovaly už od jeho 9 let. Jde o jeho celoživotní koníček, proto si za opravy nebere žádné peníze. Šicí stroje opravuje ve svém volném čase – podnikat jako jejich opravář ale nechce.

„Podnikat v tom nechci, takže ti lidé, co by si to rádi zaplatili, tak to nevím, jak udělat,“ krčí rameny.

Byt se mu zatím plní naturáliemi, které, jak on sám říká, bude konzumovat ještě v důchodu. „Nejvíc mám asi vína a whisky. Kdybych to začal pít v pátek, tak skončím v sobotu za 3 roky. Následují kávy, čokolády, upečené dorty – strašně moc věcí,“ směje se dobrovolný opravář.

Josef Šebek ale není jediným dobrovolníkem, který v době nouzového stavu nabídl svou pomoc. Magistrát v Mostě proto hledá i jiné, aby jim na konci léta poděkoval. „Lidé mohou nominovat každého, kdo v době koronavirové pandemie nějakým způsobem pomáhal,“ vyzývá mluvčí města Alena Sedláčková.

Nominace přijímá mostecký magistrát do konce července.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související