Most chce letos pořídit 10 sociálních bytů. Ubytování v nich najdou samoživitelky, handicapovaní i lidé vracející se z výkonu trestu

29. červenec 2019

Most letos požádá o evropskou dotaci na výkup bytů pro sociální bydlení. Město jich chce od soukromníků získat deset.

Po úpravách budou sloužit například matkám samoživotelkám, zdravotně postiženým nebo navrátilcům z vězení.

Vhodné nájemníky bude vybírat sociální odbor. Jeho pracovníci budou s nájemníky v sociálním bydlení dlouhodobě pracovat.

Sociální odbor mosteckého magistrátu už vytipoval případné nájemníky.

„K dnešnímu dni máme 70 zájemců, kteří prošli vstupními dotazníky. Jako nejčastější skupina vycházejí samoživitelé a samoživitelky, poté jsou to rodiny s dětmi, a na třetím místě je skupina zdravotně postižených,“ říká koordinátor sociálního bydlení v Mostě, Petr Pešout.

Byty budou moci městu nabízet jejich soukromí majitelé. Už teď je ale jasné, že v některých čtvrtích Most byty vykupovat nebude.

Sociální byty nebudou podle mosteckého primátora v sociálně vyloučených lokalitách

„Chceme i těm sociálně slabším zajistit důstojné podmínky k bydlení, proto jsme se rozhodli eliminovat některé části města,“ vysvětluje primátor Mostu Jan Paparega z hnutí Pro Most.

Jde například o sídliště Chanov, sídliště Podžatecká nebo na Liščí a Skřivánčí vrch.

Pro výkup bytů budou platit pravidla – cena bytu by podle primátora Jana Paparegy neměla například převýšit cenu v místě obvyklou.

V Mostě letos končí pilotní projekt sociálního bydlení. Trval tři roky, město si byty k tomuto účelu pronajímalo od soukromníků. Ti se zavázali, že budou byty klientům sociálního bydlení pronajímat i po skončení projektu.

„Projekt končí koncem roku 2019, klienti by měli zůstat v těchto pronajatých bytech,“ říká Petr Pešout ze sociálního odboru magistrátu.

Stejnou cestou jako Most se vydal i sousední Chomutov. Tam se první klienti sociálního bydlení do vykoupených bytů nastěhují už na podzim.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související