Moruše rostly dříve skoro na každé zahradě, dnes patří mezi superpotraviny
Bobule moruší jsou velmi chutné a výživné. Vypadají trochu jako ostružiny – většinou jsou bílé, ale rostou i červené nebo černé.
Moruše jsou příjemně sladké – je v nich spousta železa, vitaminu C, vlákniny i vápníku. Obsahují také kystelinu listovou a také, podobně jako hroznové víno, resveratrol, který podporuje činnost srdce a celkově imunitu.
Moruše jsou krevním tonikem – čistí krev a zlepšují její oběh. Šťáva z nich prospívá po operaci. Urychluje hojení a brání vzniku infekce.
Když vypijete sklenku morušové šťávy denně, prospějete svým očím – je v ní totiž spousta vitaminu A.
Opomenout byste neměli ani morušové listy. Ty jsou totiž výborné na suchou pokožku. Stačí, když je ponoříte na pár dní do kokosového nebo olivového oleje, pak si jím můžete suchou kůži namazat.
Listy můžete dát i do horké koupele, nebo si je kolem sebe položte při saunování. A pokud vám příliš padají vlasy, ošetřete vlasovou pokožku extraktem, nebo prostě jen šťávou z moruší.
Související
-
Kopřivová semínka – česká superpotravina „za hubičku“
O kopřivě se někdy říká, že je královnou všech bylin. Zatímco na jaře nás zajímají mladé listy, teď posbíráme kopřivová semínka.
-
Pšenice jako zelená superpotravina? Ano, spolu s ječmenem a řasou chlorela
Pšenice patří k nejvíce vyváženým potravinám, které můžeme v přírodě najít. Dopřejte si ji při fyzické a psychické zátěži, nebo když chybí čerstvá zeleniny.
-
Quinou neboli merlík chilský pěstují v Jižní Americe už 5000 let. Je to tzv. „superpotravina“
Staří Inkové nazývali quinou příhodně – „matka zrn“. To proto, že dodávala sílu jak malým dětem, tak udatným válečníkům.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.