Moruše rostly dříve skoro na každé zahradě, dnes patří mezi superpotraviny

20. červenec 2021

Bobule moruší jsou velmi chutné a výživné. Vypadají trochu jako ostružiny – většinou jsou bílé, ale rsotou i červené nebo černé.

Moruše jsou příjemně sladké – je v nich spousta železa, vitaminu C, vlákniny i vápníku. Obsahují také kystelinu listovou a také, podobně jako v hroznovém vínu, resveratrol, který podporuje činnost srdce a celkově imunitu.

Moruše jsou krevním tonikem – čistí krev a zlepšují její oběh. Šťáva z nich prospívá po operaci. Urychluje hojení a brání vzniku infekce.

Když vypijete sklenku morušové šťávy denně, prospějete svým očím – je v ní totiž spousta vitaminu A.

Opomenout byste neměli ani morušové listy. Ty jsou totiž výborné na suchou pokožku. Stačí, když je ponoříte na pár dní do kokosového nebo olivového oleje, pak si jím můžete suchou kůži namazat.

Listy můžete dát i do horké koupele, nebo si je kolem sebe položte při saunování. A pokud vám příliš padají vlasy, ošetřete vlasovou pokožku extraktem, nebo prostě jen šťávou z moruší.

Spustit audio

Související