Mona Lisa v laserovém paprsku

29. leden 2013

Lasery nacházejí nová využití. Najdou uplatnění v komunikaci mezi planetami, kde doposud dominovalo radiové spojení. Není vyloučeno ani využití energetických laserů při vojenských operacích.

Laser pro spojení s Měsícem

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) uskutečnil unikátní laserový přenos informací ze Země směrem k družici Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), která krouží kolem Měsíce. Laserový paprsek přenesl slavný obraz Mony Lisy od Leonarda da Vinciho na vzdálenost přes 380 000 kilometrů. Laserová komunikace zatím bude jen paralelní zálohou vedle standardního radiového spojení. Do budoucna je ale schopna přenášet mnohem větší datové toky, než je možné vysílat pomocí radiového spojení. Tato metoda v budoucnosti umožní meziplanetární přenos velkých souborů a obsáhlých databází.

<p> <iframe width="610" height="343" src="https://www.youtube.com/embed/CHU2q4trc1M" frameborder="0" allowfullscreen></iframe></p>

Signál s obrázkem Mony Lisy vyslalo k Měsící Goddardovo středisko vesmírných letů v americkém státě Maryland. Obraz měl formát 150 x 200 bodů, vysílání proběhlo metodou opakovaných laserových pulsů s průměrnou datovou rychlostí asi 300 bitů za sekundu. Měsíční družice LRO obrázek při příjmu zrekonstruovala pomocí softwaru na opravu chyb, ten je velmi podobný běžným programům, které řídí čtení v počítačových DVD mechanikách. Zkreslení signálu vznikla zejména při průniku paprsku zemskou atmosférou. Přijímacím zařízením laserového paprsku na družici byl přístroj LOLA (Lunar Orbiter Laser Altimeter), což primárně není komunikační prostředek, ale geodetický laserový výškoměr, kterým sonda zjišťuje vzdálenost od povrchu Měsíce. Sonda poté odvysílala obrázek Mony Lisy zpět na Zemi pomocí radiových vln.

Fantastický i reálný boj laserem

Dalším typem experimentů v oblasti laserů je jejich využití v boji. Kromě oficiálních vojenských výzkumů je pozoruhodný jeden velmi netypicky financovaný výzkum. V jistém sci-fi románu jeho autor, fyzik Adam Weigold, podrobně popisuje využití laserů v boji Spojených Států s nejmenovanou asijskou mocností, pravděpodobně Čínou. A právě zisk z prodeje tohoto románu autor hodlá věnovat na výzkum bojových laserů, který probíhá v jeho nové firmě Lightning Gun.

Zmiňovaná kniha se jmenuje Dragon Empire (Dračí říše) a její děj se odehrává kolem roku 2025. Weigold zkoumá hlavně postupy, kterými lze pomocí laserových pulsů znefunkčnit navigační a naváděcí systémy bojových prostředků protivníka.

Zdroje: Popular Science (zbraně), PhysOrg (laserová komunikace)

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.