Modernizace úložiště jaderného odpadu Richard u Litoměřic prodlouží jeho kapacitu do roku 2050

15. prosinec 2016

Stát chce zvětšit kapacitu úložiště jaderného odpadu v bývalém dolu Richard u Litoměřic. Dosud je tam místo do roku 2025, po modernizaci tam bude možné odpad ukládat až do roku 2050. Přípravy včetně studie vlivu na životní prostředí by měly začít příští rok. Samotné práce by měly být hotové v roce 2020.

V komplexu Richard je zhruba 40 kilometrů chodeb. Jako úložiště jich slouží jen dva kilometry. Ředitel Správy úložišť jaderných odpadů Jiří Slovák ujistil, že kvůli zvětšení kapacity nevzniknou žádné nové prostory.

„Součástí je rekonstrukce jedné existující komory po těžbě vápence, její vyčištění a upravení tak, aby do ní šel odpad ukládat,“ vysvětlil Slovák.

Čtěte také

Současná kapacita je přes 10 tisíc metrů krychlových a je už ze tří čtvrtin vyčerpaná. Kromě zvětšení prostoru modernizace zajistí i větší bezpečnost ‒ například zajištění důlních komínů zabrání tomu, aby tam netekla dešťová voda. U vjezdu do dolu, kde je teď jen přístřešek, vznikne uzavřený prostor pro přebírání odpadů.

Právě bezpečnost je pro starostu Litoměřic Ladislava Chlupáče z ODS důležitá.

Kontrola uložiště radioaktivních odpadů Richard v Litoměřicích

„To, že máme úložiště v našem katastru, to, logicky, nikoho netěší. Nicméně za ty roky, co je zde provozováno, musíme přiznat a uznat, že nikdy nedošlo k žádné mimořádné situaci. Naším hlavním zájmem je bezpečnost, proto jsme probírali i otázku modernizace a stanovili jsme si určité podmínky ‒ například modernější a bezpečnější ukládání při příjezdu, nebo to, že se nebudou razit žádné nové chodby,“ vypočítává Chlupáč.

Odhad nákladů je 160 až 180 milionů korun. U Litoměřic se ukládají nízko a středně aktivní radioaktivní odpady. „Například požární hlásiče nebo kontaminované rukavice a oděvy z laboratoří ‒ takže průmysl, zdravotnictví a výzkum,“ přiblížil Jiří Slovák.

autor: hau
Spustit audio