Modernizace trati mezi Louny a Lovosicemi je hotová. Cesta teď bude zhruba o 20 minut rychlejší

30. říjen 2019 09:10

Cestování vlakem mezi Louny a Lovosicemi na Litoměřicku bude rychlejší. Železničáři totiž dokončili modernizaci trati mezi oběma městy. Vlaky tam můžou nově jezdit až 100kilometrovou rychlostí.

Podle informací od Správy železniční dopravní cesty se změny naplno projeví až s novým jízdním řádem, který vstoupí v platnost v polovině prosince.

Dosud trvá cesta vlakem mezi Louny a Lovosicemi podle jízdního řádu 1 hodinu a 12 minut. Podle SŽDC se ale podařilo tuto dobu snížit zhruba o 20 minut. Nově by tak měla cesta mezi oběma městy trvat jen 52 minut.

Nejdůležitější úpravou bylo sjednocení rychlostí na trati. Některé úseky totiž nedovolily vlakům rychlejší jízdu – jako například část trati mezi Radonicemi nad Ohří na Lounsku a Libochovicemi na Litoměřicku. Vedle toho železničáři opravili také 26 přejezdů.

Úpravy se dotkly i zastávek a nádraží. Nové nástupiště, přístřešky nebo osvětlení teď mají například v Chotěšově pod Házmburkem, Libochovicích nebo v Čížkovicích, kde dnes železničáři modernizaci slavnostně zakončí.

Práce vyšly bez daně na víc než 1,23 miliardy korun. Většinu nákladů přitom pokryla dotace z evropských fondů.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související