Moderátorka Klára Doležalová: Jsem také novodobá farmářka, s rodinou vyrábíme olivový olej

21. leden 2021

Klára Doležalová se v současné době věnuje výhradně moderování zpráv na CNN Prima News, kde tvoří dvojici s Karlem Voříškem. Je to podle ní úžasný parťák: „My dva jsme tak trochu jako z jednoho vejce, dokážeme se domlouvat jenom očima.“ V civilním životě je jejím největším koníčkem pěstování olivovníků a výroba oleje.

Herečka a moderátorka Klára Doležalová pochází z umělecké rodiny. Otec Vladimír Doležal je slavný tenorista Národního divadla, maminka houslistka. „Měla jsem krásné divoké dětství na divadelních pódiích, žili jsme stále uměním. Rodiče mě k hudbě samozřejmě vedli, ale já jsem později zvolila herectví. Tomu už se ale teď také nevěnuji,“ vzpomíná moderátorka.

Spolupráce s Markem Ebenem a Pavlem Trávníčkem

S moderováním začínala Klára Doležalová v pořadu O poklad Anežky České. Spolupráce s Markem Ebenem pro ni byla velmi inspirativní a nasměrovala ji od herectví k profesi moderátorky. „Byla to pro mě tenkrát velká škola. Naučila jsem se, jak fungují všechny profese ve štábu, a dívat se, jakým způsobem Marek pracuje, pro mě bylo velmi inspirativní.“

Původně Klára Doležalová vystudovala herectví a vůbec ji nenapadlo, že by mohla v budoucnu hlavně moderovat. I za pozdějším směřováním její kariéry tak stál Marek Eben, který ji přesvědčil, aby se této profesi více věnovala.

Jako herečku mohli diváci vidět Kláru Doležalovou v Divadle u Hasičů, Bez zábradlí a v Divadle Skelet Pavla Trávníčka. „Pavel Trávníček mě oslovil, protože chtěl známou tvář a herečku zároveň. Moc mě to u něj bavilo, protože jsem dělala konverzační komedie. Při nich se často stávalo, že diváci dostávali takové záchvaty smíchu, že jsme někdy museli na několik minut přestat hrát, než se utišili. Rozesmát lidi je něco nádherného. Jsem moc ráda, že jsem to mohla zažít,“ vzpomíná Klára Doležalová.

Olivový olej jako velká láska

Klára Doležalová je vdaná za Srba Miodraga Maksimoviće, se kterým má dvě děti. Sama má v žilách také část srbské krve a proto není divu, že i její největší koníček je spojen s jihem Evropy. „Naše rodina začala v Chorvatsku pěstovat olivovníky a vyrábět olivový olej. Je to moje velká láska a hobby. Při výrobě oleje používáme know how od našich předků, kteří olivy namáčeli do mořské vody. Děláme to také, a proto náš olej není hořký, mořská sůl tu hořkost sežere,“ přibližuje svého koníčka moderátorka.

Největší vášní je ale pro Kláru Doležalovou její práce, zprávami doslova žije, a to i na dovolené. „Každé ráno si udělám hrnek kávy, otevřu si všechny zpravodajské servery a čtu, co je nového. K moderování jsem přišla jako herečka, novinářský svět jsem do té doby neznala, ale úplně mě pohltil.“

A pokud vás zajímá, jak vypadá pracovní den Kláry Doležalové a proč se nepovažuje jenom za „čtecí hlavu“, poslechněte si záznam celého pořadu.

Spustit audio