Mnozí věřící se s rezignací varšavského arcibiskupa odmítají smířit

7. leden 2007

Polská katolická církev zažívá těžké chvíle. Dvě hodiny před slavnostním uvedením do úřadu varšavského metropolity rezignoval na tuto funkci arcibiskup Stanisław Wielgus. Něco takového se v historii církve ještě nestalo. Arcibiskup se pod tíhou důkazů přiznal, že byl spolupracovníkem komunistické rozvědky a státní bezpečnosti. Místo inaugurace se konala děkovná mše, v jejímž úvodu arcibiskup Wielgus oznámil svou rezignaci.

Arcibiskup Stanisław Wielgus byl varšavským metropolitou pouhých 37 hodin. Věřící v bazilice svatého Jana Křtitele se ale s rezignací odmítali smířit: "Prosíme, abyste respektovali rozhodnutí kněze arcibiskupa. Jsme na mši svaté."

Papežský nuncius Józef Kowalczyk poté přečetl stanovisko církve. I jeho vystoupení ale přerušily projevy nesouhlasu. "Svatý otec - papež Benedikt XVI. - rezignaci přijal," oznámil papežský nuncius. Maciej Lopiński z prezidentské kanceláře prozradil, že rezignaci předcházela důvěrná jednání mezi úřadem prezidenta a představiteli katolické církve.

Aféra arcibiskupa Wielguse postavila Vatikán do velmi nepříjemné situace. Papež musel přehodnotit své rozhodnutí, což se stává jen ve výjimečných případech. Příznivci arcibiskupa Wielguse ale stále nechtějí uvěřit, že kněz morálně selhal. Obviňují ze spiknutí židy, zednáře, komunisty a také média:

"Tisk lže a očerňuje, televize klame. Je to mediální teror."
"To se nemělo stát. Dokud naše vláda nepřevezme média ovládaná cizáky, nebude to lepší."
"Podle mě bylo odvolání arcibiskupa špatným rozhodnutím. Zvolili si ho věřící a politici do toho nemají co zasahovat. Za všechno mohou kosmopoliti a liberálové. Národní stát podle nich nemá právo na existenci."

"Je to skvělý člověk. Škoda, že takových je málo."
"Malí lidé se báli tak moudrého člověka, jako je kněz arcibiskup."
"Arcibiskup pracoval na tom, aby naše církev byla ve spojení se Západem. Nevěřím, že byl spolupracovník státní bezpečnosti. Ve svém přiznání řekl, že nikomu neublížil. Komunisti používali různé triky, aby lidem znepříjemnili život."

"Svatý Petr se také zřekl Ježíše Krista, a přece se stal svatým. Tady jde o to, že arcibiskupa se báli zednáři a bývalí komunisti. Ti zavraždili tolik lidí a nikdo je za to neodsoudil, zatímco na člověka, který klopýtnul, teď pořádají štvanici. Kněz Wielgus chtěl vyjet na Západ a musel podepsat nějaké papíry. Věděli, že je to velmi schopný člověk, a proto se snažili, aby ho měli ho v hrsti."

Podle průzkumů si ale polovina Poláků myslí, že arcibiskup Wielgus nemá morální právo zastávat vysoké církevní funkce. Celá aféra mimo jiné odhalila, že polskou katolickou církve čeká těžká zkouška. Téma lustrací nelze donekonečna obcházet. Zásluhy církve o svržení totalitního režimu byly vykoupeny vysokou cenou.

autoři: mdo , mta
Spustit audio

Více z pořadu