Mnohé děti v našem kraji před sebou mají jarní prázdniny. Kam s nimi vyrazit a bude ještě kde lyžovat?

28. únor 2024

Jarní prázdniny jsou za svou polovinou. Příští týden budou mít volno také školáci z Olomoucka, Šumperska a Jesenicka. A některé rodiny zamíří na jarní prázdniny do Jeseníků. Přitom podle meteorologů bylo v Česku prvních dvacet dnů února nejteplejších za více než 100 let.

Po oblevě se v Jeseníkách zvýšila návštěvnost jiných turistických cílů, například muzeí. „Rozhodně se vyplatí si tentokrát vzít na hory i plavky, i když lidé musí počítat s tím, že bazény budou hodně plné. Dlouhé fronty stojí lidé třeba i u termálního parku ve velkých Losinách,“ prozradila reportérka Lenka Kratochvílová, která sama trávila jarní prázdniny v Jeseníkách.

Někteří rodiče přihlašují své děti v době jarních prázdnin na příměstský tábor. Například v Olomouci jsou už příměstské tábory domu dětí a mládeže téměř beze zbytku zaplněné. Naopak v Jeseníku a Šumperku je letos kvůli nízkému zájmu nepořádají.

Představení rubriky

Zpravodajsko-publicistická diskuse na téma, které hýbe regionem. O tom je každou středu odpoledne rubrika s názvem O čem se mluví. Moderátorka pořadu Zora Ježková společně s redaktorem/redaktorkou a hostem/hosty rozeberou aktuální téma, o kterém se mluví v Olomouckém kraji či v některé obci, městě nebo regionu.

Pracovníci tamních volnočasových středisek ale chystají pro děti výtvarné či sportovní aktivity. Přihlášky na ně přijímají v Jeseníku do pátku. V Šumperku není potřeba děti předem registrovat. Jaký program je čeká?

„Nabízíme jim několik aktivit jako výtvarka, sport a lezecká stěna. Děti mohou přijít každý den a protočit všechny tři aktivity,“popisuje zástupce ředitelky Střediska volného času Doris Jan Valchař.

Co cestovní kanceláře? Obrací se na ně ve zvýšené míře zájemci, kteří chtějí kvůli nedostatku sněhu vyrazit k moři? Některé zájemce od návštěvy hor obleva nejspíš neodhradí. Na jaké vybavení by neměli zapomenout, pokud se vypraví do vrcholových partií? I na tyto otázky se snažila najít odpovědi zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kratochvílová.

O tématu v rubrice O čem se mluví hovořil také Radek Stojan, ředitel Centrály cestovního ruchu Olomouckého kraje.

Radek Stojan
Spustit audio