Mistr světa Sagan bude závodit v Teplicích, zkouší návrat k horským kolům

29. duben 2016

Minulý víkend úřadující mistr světa v silniční cyklistice Peter Sagan nasedl po sedmi letech na horské kolo, aby si v závodě otestoval své schopnosti a definitivně se rozhodl, zda zkusí na olympiádě v Riu zabojovat třeba i o medaili v cross country. Ani pád v rakouském Grazu ho neodradil od účasti na Českém poháru v Teplicích.

„Za dobu, co závod pořádáme, tu byla řada mistrů světa a olympijských vítězů, ale myslím, že teď to všechno překoná Sagan, protože je to s Contadorem nejpopulárnější sportovec cyklistiky,“ těší ředitele teplického závodu Petra Hejduka účast Petera Sagana.

„Je to něco jako Messi ve fotbal nebo Valentino Rossi v motorkách,“ přirovnává popularitu slovenského závodníka pořadatel, který s organizováním závodu v Teplicích po čtvrt století končí.

Aktuální mistr světa v silničním závodě a bývalý juniorský mistr světa i Evropy na horských kolech si testuje výkonnost v terénu. „Pro zábavu jsem chtěl trošku potrénovat na ‚horáku‘. Chci se vyzkoušet vrátit, abych viděl, jestli na to mám a na jakém levelu jsem,“ vysvětluje Peter Sagan

V olympijském roce a mezizávodním období vyměnil tenkou galusku za širší a silnice za terén. K bikům se možná vrací také proto, že plánuje otestovat svoje schopnosti kvůli případné účasti na olympiádě v Riu.

Tamní silniční závod se jeví jako šitý na míru klasickým vrchařům, což 26letý Slovák není. Nicméně olympiáda potažmo medaile z ní ho láká a horské kolo mu nabízí další alternativu.

„Zatím nevím, ale motivaci neztrácím. Uvidím, co bude v Teplicích,“ zůstával Sagan po podniku v Rakousku lehce tajemný. Tamní závod totiž po pádu nedokončil.

Start elitní kategorie je na okruhu ve středu Teplic naplánován na sobotní odpoledne, konkrétně na 15.30. Největšími domácími favority budou Jan Škarnitzl či Tomáš Paprstka. Loňské vítězství naopak nebude obhajovat Jaroslav Kulhavý.

autoři: jbk , vman
Spustit audio