Místa, která ovlivnila tvorbu skladatele Richarda Wagnera, přibližuje výstava v teplickém muzeu

12. únor 2020 08:30

Prostřednictvím dobových romantických rytin, starých map i současných fotografií přibližuje výstava v teplickém muzeu místa, která ovlivnila tvorbu skladatele Richarda Wagnera. Putovní výstavu připravilo Muzeum Richarda Wagnera v Graupě. Zvláštní místo ve Wagnerově srdci mělo údolí Labe, a vracel se i do Teplic.

V Teplicích byl už jako kojenec v roce 1813 se svou matkou. Vrátil se v roce 1834, kdy byl hudebním ředitelem v Magdeburku.

Podle architektky a autorky výstavy Ulrike Eichhorn se právě tehdy v příjemném lázeňském prostředí začala rozvíjet jeho kreativita.

„Se svým přítelem Theodorem Apelem strávil několik dní v Teplicích. Oba přátelé tu spolu diskutovali, putovali po okolí, vystoupili na Milešovku a užívali si dobré jídlo při ohnivých debatách, což opět podněcovalo uměleckou produktivitu. Vznikla z toho dvouaktová komická opera Zákaz lásky', která měla premiéru v roce 1836 v Magdeburku. Tato první Wagnerova opera, jejíž počátek vznikl v Teplicích, pojednávala o tématech, ze kterých se skládá celý Prsten Nibelungův', tedy konflikt mezi láskou a mocí,“ vysvětlila autorka výstavy.

V Teplicích pobýval Richard Wagner i v létě 1842 se svou manželkou a matkou – chtěl si odpočinout od předpremiérových zkoušek v Drážďanech.

Krajina severu Čech Wagnera inspirovala k prvnímu návrhu libreta k Tanhäuserovi

„Zatímco ženy si užívaly lázně a koupele, tak Wagner prozkoumával okolí města. Vystoupal na Škvárovník, putoval do Ústí nad Labem, strávil několik dní na skále nad řekou, kde je hrad Střekov. Tato krajina ho natolik ohromila, že ji zapojil do svých dalších prací. Vytvořil první prozaický návrh libreta k opeře Tanhäuser',“ doplnila Ulrike Eichhorn.

Jedním z míst, která si německý skladatel v Teplicích oblíbil, byl podle ředitele teplického muzea Radka Spály dnes už neexistující Trnovanský park.

„Je to takový skalní útvar u základní školy Metelkovy a v dalších přilehlých ulicích směrem k plavecké hale. Toto údolí, které bylo romanticky obohacené malou říčkou Bystřicí, která tam tekla úplně na povrchu a rozeklanými skalními útvary, to úplně vybízelo k pohledu do krajiny,“ vysvětlil Spála.

Spustit audio

Související