Míst v domovech pro seniory v Ústeckém kraji je nedostatek, v Děčíně lidé čekají i pět let

28. červen 2022 14:03

Domovy pro seniory v Ústeckém kraji mají nedostatek volných míst. Před rokem zaznamenala některá zařízení krátkodobé uvolnění kapacity v souvislosti s pandemií covidu, kterému část jejich klientů podlehla.

Podle vedení sociálních zařízení, které Český rozhlas oslovil, se ale místa rychle zaplnila. Například v Centru sociálních služeb v Děčíně čekají žadatelé podle vedoucího Jiřího Hatlapatky na umístění tři až pět let.

„Kapacita je plně obsazená, máme zhruba 400 lidí ve frontě, takže na Děčín těžce nedostačující. Mohu nabírat podle zákonných pravidel – vyloženě až tehdy, kdy se mi jedno lůžko uvolní,“ vysvětluje Hatlapatka.

Nová místa vznikají jen pomalu, nebo vůbec. Podle ředitelky Centra sociálních služeb v Děčíně Lenky Plickové za to může uzavřená základní síť sociálních služeb.

„Znamená to, že mi si nemůžeme navyšovat kapacitu tak, jak potřebujeme. Můžeme ji navyšovat jen tak, jak nám to ta krajská síť dovolí. Kdybychom tu kapacitu navýšili, tak nedostaneme žádné finanční prostředky od státu,“ uzavírá Plicková.

Spustit audio

Související