Ministr životního prostředí přijel do Krásné Lípy na setkání se starosty obcí v Českém Švýcarsku

7. prosinec 2022 09:00

Za jednacím stolem se 6. prosince v Krásné Lípě na Děčínsku sešli starostové, nový ředitel Správy národního parku České Švýcarsko Petr Kříž a ministr životního prostředí Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Bavili se o kompenzacích pro obce kolem chráněné oblasti, které se potýkají s následky letního ničivého požáru. Správa parku přislíbila do konce roku vypracovat plán na zpřístupnění cest, které jsou po požáru stále pro turisty uzavřené.

Starostové se ministra životního prostředí ptali hlavně na praktické věci. „Bavili jsme se například o zpřístupnění území národního parku, o dotažení těch kompenzací – ať už vůči obcím nebo i podnikatelským subjektům,“ upřesnil Marian Jurečka.

Ministr slíbil, že se pokusí projednat finanční pomoc obcím a podnikatelům v postižené oblasti co nejdříve se svými kolegy ve vládě. „Zároveň vidím jako velice důležitý úkol zrychlení prací na geologickém průzkumu a připravení kroků pro ty sanační práce, aby ty lokality soutěsek byly co nejdříve dostupné,“ dodal Jurečka.

Plán prací by měl být podle nového ředitele Správy parku Petra Kříže hotový do konce letošního roku. „Budeme se snažit to zpřístupnit – pravděpodobně v nějakých dílčích úsecích, aby byly alespoň některé části do té sezony připraveny,“ uvedl Kříž.

Ze schůzky odcházel celkem spokojený nezávislý starosta Krásné Lípy Jan Kolář. „Končilo se tím, že zadával konkrétní úkoly s termíny, do kdy je potřeba ze strany pana ředitele Kříže některé materiály a vlastně i další postup připravit,“ konstatoval.

Na schůzce starostů s ministrem Jurečkou se řešila i podpora turismu v Českém Švýcarsku

Starostové se s ministrem bavili i o možnosti čerpání dotačních peněz na elektro mobilitu nebo rozvoj turistiky. Tu zatím v Českém Švýcarsku podporuje zhusta jen Ústecký kraj slevovými poukázkami na ubytování.

„Příjemná zpráva na jednu stranu je ta, že se urychlil výběr těch voucherů, pravděpodobně z důvodu německé mutace, která nastoupila 1. prosince, plus asi soudíme, že slouží i jako plánované vánoční dárky,“ okomentoval rychle mizící vouchery na ubytování v postižené oblasti náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Řehák z hnutí Spojenci pro kraj.

Ústecký kraj na tyto slevové poukazy uvolnil pět milionů korun, stejnou částku slíbilo poslat i ministerstvo pro místní rozvoj – zatím se tak ale nestalo.

„Reálně hrozí, že by ještě před koncem roku byla ta alokace vyčerpaná. Proto jsem poprosil pana Jurečku, jestli by ty procesy nešly urychlit,“ dodal náměstek Jiří Řehák.

Spustit audio

Související