Ministr životního prostředí jednal s vedením národního parku i hasiči o protipožárních opatřeních v Českém Švýcarsku

27. březen 2023

Ochrana před možným požárem nebo plány na nadcházející sezónu. To jsou témata, která 27. března řešil v národním parku České Švýcarsko ministr životního prostředí Petr Hladík z KDU-ČSL. Prohlédl si například místa, která loni v létě zasáhnul ničivý požár.

V národním parku se s ministrem životního prostředí sešlo jak vedení správy národního parku, tak například i vedení hasičů. Jednali o tom, jak posílit požární bezpečnost v oblasti, a také jak ochránit životy a majetky obyvatel a návštěvníků. S tím má pomoci nový protipožární plán celé oblasti.

Jednalo se i o dalším přilákání návštěvníků do Českého Švýcarska – podle ředitele správy národního parku Petra Kříže je prioritou zpřístupnění turistických cest v národním parku. Jde například o Mlýnskou cestu nebo Divokou soutěsku na říčce Kamenici. Pomoci mají také speciální autobusové spoje, které už avizoval Ústecký kraj.

Podle Petra Hladíka se bude na jejich financování podílet právě i ministerstvo životního prostředí.

Na výjezdu do národního parku byl s ministrem Hladíkem i generální ředitel hasičského sboru Vladimír Vlček. Stále platí to, na čem se domluvili hasiči se správou parku na krajském krizovém štábu – během sezóny budou v národním parku například mobilní nádrže na vodu tak, aby bylo možné v případě nutnosti možné co nejdřív zasáhnout.

Podle generálního ředitele hasičů Vladimíra Vlčka se také jedná o vypsání soutěže na hasičské vrtulníky, které by měly hlídat situaci nejen v národním parku, ale také v dalších částech Česka. Pro tento rok má jít o dva stroje, do budoucna se podle ředitele Vlčka uvažuje o pořízení celkem šesti vrtulníků, které by měly sloužit nejen v Česku, ale také při výpomoci v rámci evropských států.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související