Ministerstvo životního prostředí připravilo na pomoc Českému Švýcarsku 100 milionů korun

18. srpen 2022 15:45

Od příštího týdne budou moci starostové z obcí v okolí Českého Švýcarska žádat o mimořádnou pomoc po ničivém požáru. Po jednání v Krásné Lípě to řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková za KDU-ČSL. Zároveň ale budou muset národní parky změnit pravidla péče o své území.

Vedení obcí teď musí vyčíslit přímé i nepřímé náklady, které jim z důvodu požáru vznikly. Ministerstvo je také připraveno pomoci obcím s likvidací odpadů, vybudováním hasičských nádrží, obnovou rybníků, opravou silnic i stabilizací skalních masivů.

Do budoucna se chce ministerstvo zaměřit na předcházení vzniku požárů v národních parcích. Uvažuje o užší spolupráci s hasiči – zejména s dobrovolnými jednotkami, kterým chce nabídnout vybavení a techniku, která je třeba v náročném terénu. Navíc uvažuje i o protipožárním monitoringu území parku.

Starostové s ministryní také řešili to, jak pomoci lidem, kteří přišli na Mezné o své nemovitosti i těm, kteří přišli kvůli mimořádné události o výdělky spojené s turistickým ruchem.

Ministerstvo se zaměří na vypracování zásad péče o všechny národní parky

Ministryně Anna Hubáčková na setkání se starosty také prohlásila, že je potřeba přepracovat zásady péče o národní parku České Švýcarsko, který byl těsně před schválením.

Po ničivém požáru, který zlikvidoval 15 procent jeho plochy, je potřeba, aby do něj byly zapracovány bezpečnostní prvky jak směrem k návštěvníkům, tak směrem k obcím a vlastníkům nemovitostí, které se na území parku nebo kolem něj nachází.

Oheň v národním parku České Švýcarsko ukázal jednu důležitou věc – v České republice jsou čtyři národní parky, z nichž ani jeden nemá schváleny zásady péče. Podle ministryně jsou teprve v režimu projednávání, a tohle je příležitost, jak do plánu všech chráněných území zapracovat preventivní opatření.

Spustit audio

Související