Ministerstvo školství opět nabídne školkám v Ústeckém kraji peníze na obědy pro děti z chudých rodin

16. květen 2022 11:47

Třináct dětí z mateřských škol v Předlicích a Mojžíři v Ústí nad Labem mělo loni na podzim obědy zdarma. Ministerstvo školství zkoušelo tuto podporu na zvýšení docházky dětí z chudých rodin do školek v Ústeckém a Karlovarském kraji. Kvůli rozpočtovému provizoriu ale projekt začátkem letošního roku nepokračoval. Další možnost přihlásit se do něj bude od července.

První měsíce letošního roku výpadek státních peněz nahradili dárci.

„První tři měsíce jsme mohli zaplatit z těchto peněz, ale od dubna už bohužel musí rodiče platit ty obědy sami,“ popsala Michaela Palaščáková z Člověka v tísni.

Ve školce v Mojžíři stojí obědy přes 700 korun měsíčně. Rodiče deseti dětí, kteří platit nemuseli, to ale neodradilo.

„Děti chodí do školky. Překážka to určitě není, protože rodiče si díky té výpomoci mohli našetřit peníze, aby mohly děti ve školce pokračovat. Každá pomoc, co se týká obědů zdarma, je určitě přínosná, protože tak můžeme pomoci těm rodinám, které jsou na hraně a nedosáhnou na hmotnou nouzi,“ řekla ředitelka Gabriela Šťastná.

Ministerstvo nabídne předškolním dětem z chudých rodin další podporu

V docházce pokračují i tři děti v předlické školce. Michaela Palaščáková upozornila ministerstvo školství na to, co by v případě dalších dotací mohlo vylepšit.

„Projekt byl bohužel vypsán jen na ty čtyři měsíce – od léta do konce prosince. Nebylo to tedy na školní rok, ale na kalendářní rok – to byl jeden z podnětů, který jsme dávali. Další podnět byl v tom, že to bylo vypsáno pro neziskové organizace, přitom tam pro ty organizace nebyla žádná finanční odměna,“ shrnula Palaščáková.

Ministerstvo školství připomínky akceptovalo jen zčásti – podpora opět nebude na školní rok, ale jen na období od července do prosince, na druhou stranu nebude dotace rozdělovat pouze prostřednictvím neziskových organizací – hlásit se mohou i školky nebo města. A navíc nepůjde jen obědy.

„Nově bude možné odstraňovat také další finanční bariéry, jako je například doprava do mateřské školy, nezbytné vybavení, a tak podobně. Půjde také hradit aktivity k navázání spolupráce s rodinou dítěte. Cílem toho spojení je možnost úhrady školního stravování a odstraňování dalších finančních bariér. S těmi aktivitami na podporu individuální práce s rodinou je tedy komplexní podpora účasti dětí ze znevýhodněného prostředí na předškolním vzdělávání,“ uvedla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

Z dotace bude možné také zaplatit pracovníka, který by se práci s rodinami věnoval.

Spustit audio

Související