Ministerstvo pro místní rozvoj by mohlo pomoci Ústeckému kraji s financemi na ubytovací poukazy do Českého Švýcarska

5. říjen 2022 15:25

Ústecký kraj chce 1. listopadu spustit podporu pro požárem zasažené České Švýcarsko. Pomocí ubytovacích poukazů chce podpořit tamní hoteliéry, kterým kvůli požáru výrazně ubylo turistů. Ke krajskému programu by se mohlo připojit i ministerstvo pro místní rozvoj.

„Pokud kraj takový program připraví, schválí a bude dostatečně kvalitní, tak ministerstvo pro místní rozvoj udělá pro to, aby se formou finanční podpory na tomto programu podílel,“ informoval Leo Steiner, poradce ministra pro místní rozvoj.

Příspěvek ministerstva by měl být stejný jako ten od Ústeckého kraje. Ten plánuje dát na ubytovací vouchery zhruba pět milionů korun. Podle náměstka hejtmana Jiřího Řeháka ze Spojenců pro kraj projedná poukazy krajská rada příští týden.

Vouchery mají hoteliérům pomoci překlenout zimu. „Každopádně schválen by měl být na konci října, platit by pak měl od 1. listopadu,“ upřesnil Řehák.

I když s kompenzacemi ušlého zisku pro podnikatele stát nepočítá, vláda by mohla do oblasti poslat peníze na fixní náklady hoteliérů. Při návštěvě ústeckého hejtmana o tom hovořil premiér Petr Fiala z ODS.

Stát s krajem pomohou podnikatelům s kompenzací klíčových nákladů

Podle náměstka Řeháka je taková pomoc pro stát přijatelná: „Pro vládu je velmi výhodné, že nekompenzuje ušlé zisky, což je velmi komplikované i z hlediska nedovolené podpory, ale že vlastně de facto jen ty klíčové náklady, které jsou fixní, kompenzuje – a to je prokazatelné i v rámci, dejme tomu, finančního úřadu,“ vysvětluje Řehák.

Jak říká Jan Šmíd z obecně prospěšné společnosti České Švýcarsko, šlo by o peníze na režijní náklady hotelů nebo odvody za zaměstnance.

„My bychom byli moc rádi, pokud se najde nějaká vůle na vládě, aby byla schopná nějakými 10 nebo 15 miliony korun pomoci těm podnikatelům, podobně, jak tomu bylo v programu Covid ubytování. Vyčíslujeme to částkou na lůžko podle typu ubytování. Ta částka by měla být podobná tomu, co dával stát – tedy od 100 do 400 korun,“ vysvětlil Jan Šmíd s tím, že současné ztráty podnikatelů v Českém Švýcarsku, spojené s odlivem turistů, dosahují zhruba půl miliardy korun.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související