Ministerstvo financí chystá daňové změny. Zavést je chce od příštího roku

19. březen 2014

Ministerstvo financí chce od příštího roku zavést změny v daňovém systému. Plánuje například omezit paušální výdaje živnostníků. Tyto výdaje si část z nich uplatňuje kvůli tomu, že jsou pro ně výhodnější. Ministr financí Andrej Babiš chce například také zavést třetí sazbu DPH.

Výdajové paušály jsou pro některé živnostníky výhodnější proto, že skutečné výdaje mají nízké. A čím jsou nižší, tím více by zaplatili na dani. Proto uplatňují paušální výdaje, které jsou mnohem vyšší. Díky tomu platí na daních míň. To však znamená méně peněz do státního rozpočtu.

Výše paušálních výdajů se různí. Například 80 procent z příjmů mají řemeslníci. Na ostatní živnosti připadá 60 a 40 procent. Týká se to třeba autorských práv.

Zbyněk Stanjura, místopředseda rozpočtového výboru a předseda poslaneckého klubu ODS, považuje návrh ministerstva za útok na živnostníky.

„My jsme ho očekávali, ale nečekali jsme, že přijde tak rychle. Je to oblíbené téma. Omezíme paušály, podíváme se, jak živnostníci podnikají,“ tvrdí. S tím ale nesouhlasí předseda rozpočtového výboru sněmovny za ČSSD Václav Votava.

„Daňové paušály měly sloužit především k tomu, aby se omezila administrativa u živnostníků. Postupem doby se z toho stal nástroj na optimalizaci daní a je potřeba s tím něco udělat. Chceme buď absolutní hodnotou zastropovat výši, ze které je možné dělat paušál, a nebo paušál omezit, co se týká procentní sazby,“ popisuje.

Ministerstvo také nastínilo, jakou sazbu DPH by chtělo mít v příštích letech. Nechce zavést jednotnou sazbu DPH ve výši 17,5 procenta. S tím souhlasí i někteří analytici. Sazby by nechala na stávajících úrovních například ekonomka Markéta Šichtařová z Next Finance.

„Z mého pohledu je zásadní stabilizovat daňový systém. A stabilizovat znamená po nějaký čas ho neměnit. Takže já se jednoznačně kloním k tomu ponechat sazby na stávající úrovni. Úplně zásadní je nezavádět nové změny, aby podnikatelé opět nemuseli měnit ceníky a najímat nové daňové poradce,“ říká.

Tři sazby DPH

Aktuálně jsou v Česku dvě sazby DPH. Vyšší je 21procentní a týká se hlavně potravin nebo také knih. Druhá sazba je 15procentní. A ministerstvo financí chce zavést i třetí sazbu DPH, a to pro léky, knihy a dětskou výživu.

Kromě jiného chce resort znovu zavést slevu na dani na druhé a další dítě.

„Kdyby došlo k tomuto zvýšení o sto korun měsíčně, bude to mít rozpočtový dopad miliardu korun za rok,“ říká náměstkyně ministra pro daně a cla Simona Hornochová.

Pracující důchodci by se pak měli znovu dočkat slevy na dani. „Vrátíme daňový režim pracujícím důchodcům, kteří si budou moci znovu uplatňovat základní slevu na poplatníka,“ vysvětluje Hornochová.

Kalousek má ke změnám výhrady

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 má k plánovaným změnám výhrady. Například zavedení registračních pokladen v kombinaci s omezením výdajových paušálů může být podle něj pro některé živnostníky likvidační. Návrhy ministerstva financí jsou podle Kalouska k podnikání nepřátelské.

„Plány ministerstva financí se dají shrnout do jediné věty. Oproti platnému právnímu stavu jsou to v roce 2015 výrazně vyšší daně a výrazně vyšší administrativní zátěž,“ tvrdí Kalousek a dodává:

„Vyšší daně to budou zejména v oblasti přímých odvodů, tam je to téměř 20 miliard. Což si myslím, že ve spojením s omezeními výdajových paušálů a řadou dalších administrativních zátěží vůči podnikatelům je to návrh velmi nepřátelský vůči podnikání.“

autoři: vma , jšo , ves , jbe , kap
Spustit audio