Minimuzeum másla a chleba láká na světové kuriozity!

19. srpen 2014

Máslo a chleba. To jsou asi nejzákladnější české potraviny. Víte ale, že v Bílém Kostele na Liberecku mají i své muzeum? V domě manželů Hyškových sídlí už od roku 2002.

V Minimuzeu másla a chleba jsou k vidění asi dvě stovky přístrojů na zpracování mléka a na výrobu másla a chleba, z toho je asi padesátka máselnic.

Největšími perličkami jsou ale tři kuriozity, které drží i světové rekordy – jde o největší máselnici, formu na máslo a klapačku na výrobu tvarůžků. A to už jsou minimálně tři důvody, proč toto unikátní gastronomické muzeum navštívit...

A máme pro vás zajímavost na závěr - od klapačky, kterou můžete v muzeu také vidět, se prý odvodilo známé "držet klapačku".

Jak se s klapačkou zacházelo? Do formy se dal kus tvarohu a dřívka sklapla. Opakovaným klapáním se vyráběly tvarůžky, za směnu i několik tisíc kousků. Když do dílny plné klapajících pracantů přišel mistr, který chtěl něco říct, musel zvolat: „Držte klapačku!“.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio