Miliony korun od těžební společnosti můžou dostat lidé v Horním Jiřetíně a Černicích za svůj dům

9. červenec 2015

Lidé v Horním Jiřetíně a Černicích na Mostecku by mohli od těžařů dostat za své domy až několik milionů korun. Vyplývá to z oficiální nabídky Severní energetické, která těží na velkolomu ČSA. V případě prolomení limitů by byly Jiřetín a Černice těžbou ohroženy. Těžaři chtějí nabídkou začít diskuzi s lidmi z obou míst.

Na nabídku těžební společnosti je ochotný přistoupit, hlavně kvůli přetrvávající nejistotě, Vladimír Lehký, který žije v Jiřetíně 26 let.

„Rodina pochází tady z toho regionu od nepaměti… Vím, že prababička a pradědeček tady v polovině 19. století byli. Ta nejistota je trvalá, my jsme tady rozdělení, někdo by to uvítal, někdo ne. Mně osobně se to líbí…“ vysvětluje muž, který bydlí v malém domě v Horním Jiřetíně na Mostecku.

Nejistota ubíjí

Jedním z důvodů pro případné přijetí vyrovnání od těžařů je zajištění do dalších let. „Ten čas běží, nejistota, člověk neví, jestli se má pouštět do nějaké větší rekonstrukce, a také zdraví neslouží a síly ubývají.“

Spolu se svojí ženou uvažují v případě prodeje o novém, nízkopodlažním domě, tzv. bungalovu. Z regionu Vladimír Lehký odcházet nechce. S prodejem domu v Horním Jiřetíně je ale smířený. Podle něj to vidí podobně i někteří jeho sousedi.

„Tady v naší ulici jsou už dva baráky prodané a vím o třech lidech, kteří by tu nabídku brali.“

Naopak zásadně proti odchodu z Horního Jiřetína je například paní Věra Urbánková. „To víte, taky mi bude 70, a to zdraví je také trochu chatrnější, ale co se týče Jiřetína, to se nedám…“

Těžební společnost koupí domy teprve tehdy, až se dohodne se všemi majiteli

Nabídka od těžební společnosti, na kterou by například zmíněný Vladimír Lehký přistoupil, má ovšem podmínku - s prodejem domů musí souhlasit všichni majitelé nemovitostí.

„Protože bez toho my nezískáme povolení k těžbě, takže v momentě, kdy se dohodneme se 100% vlastníků, tak se začne realizovat,“ vysvětluje Gabriela Sáričková Benešová ze Severní energetické.

Lidé by podle modelového příkladu mohli dostat za svůj dům až několik milionů.

„Pro představu: pokud bude odhad na dům 2,5 milionu korun, tak celková částka pro 4členou rodinu může činit 6,5 milionu korun,“ konstatuje Sáričková.

Podle jiřetínského starosty Vladimíra Buřta ze Strany Zelených ale není nutné Jiřetín a Černice zbourat. „Nemá smysl bourat Jiřetín. Ten potenciál má úplně jiný, než aby tady vznikla další díra.“

Vláda má o budoucnosti těžby na severu Čech rozhodnout pravděpodobně letos v září. Ještě předtím se chtějí těžaři sejít na veřejném setkání s lidmi z Horního Jiřetína.

autor: bach
Spustit audio