MHD v Chomutově bojuje proti černým pasažérům maximálními pokutami

8. červenec 2013

Dopravnímu podniku v Chomutově došla trpělivost s černými pasažéry. Zvýšil proto pokuty na maximum. Od 1. června za jízdu bez placení čeká cestující pokuta 1500 korun. Revizoři přitom kontrolují nejen jízdenky, ale i to, zda si pasažéři nechávají strhnout z elektronické peněženky správnou částku.

Revizoři si na práci nestěžují, byť se občas potýkají i s negativní odezvou. „Reakce je většinou slušná, ale setkáváme se i s reakcí agresivní, a dokonce se stává, že lidé před námi utíkají. Naposledy to bylo tak půl roku zpátky, kdy jsme se s jedním cestujícím proběhli po půlce Chomutova,“ říká revizor Petr.

Kontroly budou pokračovat přes celé léto. Zvýšení pokut řada místních obyvatel schvaluje. „Dobře tak. Každý si to musí zaplatit. Kdo chce jezdit, musí si to zaplatit,“ myslí si jeden z cestujících.

Cestující na linkách MHD v Chomutově a Jirkově zaplatí za jednu jízdu hotově 20 korun, pokud mají elektronickou peněženku, zaplatí podle toho, kolik zastávek ujedou, 9, 14 nebo 17 korun.

„Zvýšením přirážky k jízdnému se snažíme preventivně působit na cestující tak, abychom co nejvíce lidí odradili od jízdy načerno,“ vysvětluje ředitel divize MHD Dopravního podniku Chomutova a Jirkova Václav Záveský.

Dobrou zprávou pro černé pasažéry je, že pokud zaplatí včas, nebude to 1500 korun, ale jen třetina této částky.

„Pokud cestující zaplatí přirážku k jízdnému na místě nebo do deseti dnů, zaplatí pouze 500 korun. My se tak snažíme cestující motivovat k tomu, aby svůj prohřešek napravili co nejdříve,“ upřesňuje Záveský.

autor: jbe
Spustit audio